PANDEMIJA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU KA OBNOVLJIVIM IZVORIMA Zabeležen rekordan pad cene i potrošnje električne energije

EkologijaSvetU fokusuVesti

14.10.2020 14:30 Autor: Ljiljana Begović 0

PANDEMIJA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU KA OBNOVLJIVIM IZVORIMA Zabeležen rekordan pad cene i potrošnje električne energije PANDEMIJA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU KA OBNOVLJIVIM IZVORIMA Zabeležen rekordan pad cene i potrošnje električne energije
Situacija sa pandemijom uticaće na ubrzanje energetske tranzicije ka sve većem učešću obnovljivih izvora energije, izjavio je predsednik Saveza energetičara Srbije profesor Nikola Rajaković.... PANDEMIJA UBRZALA ENERGETSKU TRANZICIJU KA OBNOVLJIVIM IZVORIMA Zabeležen rekordan pad cene i potrošnje električne energije

Situacija sa pandemijom uticaće na ubrzanje energetske tranzicije ka sve većem učešću obnovljivih izvora energije, izjavio je predsednik Saveza energetičara Srbije profesor Nikola Rajaković.

U 16 zemalja Evrope potrošnja električne energije u vreme pandemije opala je za oko 12 procenata. Rad termoelektrana je bio potisnut zbog visokih varijabilnih troškova proizvodnje, a do izražaja su došle vetro i solarne elektrane.

„Učešće obnovljivih izvora energije u ukupnom miksu postalo je jako visoko“, rekao je on. Rajaković dodaje da smo praktično imali eksperiment in vivo jer se ovakva situacija mogla očekivati za 6-10 godina.

„Ovo iskustvo bi po svim elementima trebalo da ubrza energetsku tranziciju, to je poenta i nadam se dobrim vestima i za Srbiju“, rekao je on. Rajaković naglašava da su okolnosti takve da ako se hoće zdrava životna sredina moraju se potiskivati fosilna goriva.

Foto: Pixabay.com

Pad cena električne energije Srbija nije mogla da iskoristi

Tehnički direktor SEEPEX berze električne energije Dejan Stojčevski rekao je da je Covid-19 doveo do drastičnog pada cena električne energije. Najveći pad bio je od marta do avgusta, ali da se očekuje povratak na nivo iz prošle godine. Naveo je primer Nemačke, gde se tokom pojedinih sati plaćalo i 20 evra uz besplatnu ponudu energije.

On je rekao da je pad potrošnje u aprilu i maju u evropskim zemljama bio 15-20 procenata dok je u Srbiji bio 2-3 odsto, a razlog za to je . Razlog manjeg pada u našoj zemlji objašnjava drugačijom strukturom domaće industrije.

„Cena električne energije na srpskom tržištu bila je ispod 30 evra što je nezabeleženo. Ipak ove cene nemaju nikakav uticaj na cenu koju plaćaju domaćinstva, ona je odavno regulisana i na jako niskom je nivou“, rekao je on, prenosi Tanjug.

Pad berzanskih cena električne energije u Srbiji industrija nije mogla da iskoristi, jer je imala od ranije ugovorene veće cene.

„Potpisali su bilateralne ugovore krajem prošle godine po 50 evra, a sad je cena veleprodaje na tržištu viša od 20 evra. Plaćaju duplo više, ali to je zakon tržišta. Videćemo šta će se dešavati do kraja godine pošto cena ide na gore“, rekao je on.

Dodao je da se može desiti i totalna promena i da berzanska cena bude mnogo veća nego u isto vreme prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...