Predsednik Feda o održivom tempu smanjenje cena

Pauel očekuje povratak inflacije na ciljana dva odsto

BankeSvetVesti

16.7.2024 09:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pauel očekuje povratak inflacije na ciljana dva odsto Pauel očekuje povratak inflacije na ciljana dva odsto
Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da su tri očitavanja inflacije u SAD tokom drugog kvartala ove godine „donekle povećala... Pauel očekuje povratak inflacije na ciljana dva odsto

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da su tri očitavanja inflacije u SAD tokom drugog kvartala ove godine „donekle povećala poverenje“ da se tempo rasta cena vraća na cilj Feda na održiv način, što sugeriše da smanjenje kamatnih stopa možda nije daleko.

„U drugom kvartalu smo zapravo postigli neki napredak“ u obuzdavanju inflacije, rekao je Pauel na događaju u Ekonomskom klubu Vašingtona. „Imali smo tri bolja očitavanja, i ako ih prosečno gledamo, to je prilično dobro“, rekao je predsednik Feda, prenosi Reuters.

Potrošačke cene u drugom kvartalu porasle su po godišnjoj stopi od 2,1 odsto, isključujući nestabilne komponente hrane i energije, a taj indeks obično je viši od preferiranog indeksa cena lične potrošnje (PCE) Feda. PCE podaci za jun biće objavljeni sledeće nedelje.

„Ono što smo rekli jeste da ne bismo smatrali da je prikladno početi popuštati politiku dok nemamo veće poverenje“ da se inflacija održivo vraća na dva odsto, kazao je Pauel. „Čekali smo na to. I rekao bih da nismo stekli dodatno poverenje u prvom kvartalu, ali tri očitavanja u drugom kvartalu, uključujući i ono od prošle nedelje, donekle povećavaju poverenje“, naveo je on.

Prošle nedelje, Ministarstvo rada izvestilo je da je indeks potrošačkih cena (CPI) u junu opao u odnosu na prethodni mesec, što je prvi mesečni pad u četiri godine. U kombinaciji sa očitavanjem veleprodajne inflacije dan kasnije, ekonomisti sada procenjuju da će PCE mera koju Fed koristi za svoj inflacioni cilj pokazati da su godišnji porasti cena bliži prema dva odsto.

Pauel je takođe rekao da namerava da završi svoj mandat kao predsednik, koji se završava početkom 2026. godine, ali je odbio da komentariše da li bi ostao na mestu predsednika ako ga izabere sledeći predsednik. Njegovi komentari verovatno su poslednji do njegove konferencije za novinare nakon sastanka Feda 30-31. jula.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.