Predsednik Feda istakao nedostatak napretka u obaranju inflacije

Pauel signalizirao da će kamatne stope ostati nepromenjene

BankeNovacSvet

15.5.2024 12:45 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pauel signalizirao da će kamatne stope ostati nepromenjene Pauel signalizirao da će kamatne stope ostati nepromenjene
Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da centralna banka razmatra „zadržavanje politike na trenutnom kursu duže nego što se mislilo“,... Pauel signalizirao da će kamatne stope ostati nepromenjene

Predsednik američkih Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell) izjavio je da centralna banka razmatra „zadržavanje politike na trenutnom kursu duže nego što se mislilo“, suočena sa inflacijom u SAD koja je postala izraženija nego što se očekivalo.

Govoreći na događaju u Amsterdamu predsednik Feda je rekao da je američka ekonomija „u poslednje vreme veoma dobro funkcionisala“, ali da su prvi meseci 2024. godine pokazali „nedostatak napretka“ u smanjenju inflacije na cilj od dva odsto centralne banke, prenosi Financial Times.

Pauel je rekao da očekuje da će inflacija „mesec po mesec opadati na nivoe koji su slični nižim očitavanjima koje smo imali prošle godine“, ali da „moje poverenje u to nije tako visoko kao ranije“. Dodao je da Fed treba biti „strpljiv i dozvoliti restriktivnoj politici da obavi svoj posao“.

Ipak, Pauel je ponovio da ne očekuje dalje povećanje kamatnih stopa u svetlu uporne inflacije. „Po mnogim merilima, politika kamatnih stopa je restriktivna“, rekao je Pauel, dodajući da će „vreme pokazati“ da li je ona „dovoljno restriktivna“, ali da postoji samo „veoma mala verovatnoća“ da će sledeći korak biti povećanje kamatnih stopa.

Analitičari navode da Pauelovi navodi „sugerišu da Fed izgleda gleda preko julske sednice i više je orijentisan ka septembru za mogući prvi rez“. Tržišta su neznatno reagovala na Pauelove napomene. Inflacija u SAD ostala je viša od prognozirane veći deo ove godine, smanjujući nade investitora da će Fed više puta smanjiti kamatne stope do kraja 2024. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...