Predsednik Feda o smanjenju kamatnih stopa

Pauel: Očekujemo čvrste dokaze o održivom padu inflacije

BankeNovacSvetVesti

4.4.2024 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pauel: Očekujemo čvrste dokaze o održivom padu inflacije Pauel: Očekujemo čvrste dokaze o održivom padu inflacije
Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell), izjavio je u sredu da će kreatorima monetarne politike trebati još vremena da procene trenutnu situaciju u... Pauel: Očekujemo čvrste dokaze o održivom padu inflacije

Predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel (Jerome Powell), izjavio je u sredu da će kreatorima monetarne politike trebati još vremena da procene trenutnu situaciju u vezi sa inflacijom, čime je ostavio otvorenim pitanje mogućeg smanjenja kamatnih stopa.

Govoreći o jačim cenovnim pritiscima nego što se očekivalo na početku godine, Pauel je istakao da nema žurbe sa ublažavanjem monetarne politike. On je naglasio da neće biti snižavanja referentne kamatne stope dok se ne uspostavi veće poverenje da inflacija održivo pada prema dva odsto, prenosi Seebiz.

„Ne očekujemo da će biti prikladno sniziti našu referentnu stopu sve dok ne budemo imali više poverenja da se inflacija održivo kreće prema dole, prema dva odsto. On je istakao da imajući u vidu snagu privrede i dosadašnji napredak u pogledu inflacije, ima dovoljno vremena da pristigli podaci odrede odluke o politici Feda.

Ove izjave došle su dve nedelje nakon što je Federalni odbor za otvoreno tržište (FOMC) odlučio da zadrži referentne stope nepromenjenim. Tržišta su uglavnom očekivala da će FOMC početi da ublažava politiku ove godine, ali su morala da revidiraju svoja očekivanja s obzirom na to da inflacija ostaje visoka.

Pauel je takođe naglasio da su podaci o zapošljavanju i inflaciji bili iznad očekivanih, ali da to ne menja ukupnu sliku snažnog, ali uravnoteženog tržišta rada i inflacije koja teži prema ciljanom okviru od dva procenta. Pored izjave o kamatnim stopama, Pauel je govorio i o nezavisnosti Feda, istakavši važnost izbegavanja političkih pitanja u svetlu predstojećih predsedničkih izbora u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...