Trenutna monetarna politika ostaje na snazi

Pauel: Ove godine inflacija neće dostići planirani cilj

Svet

17.4.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pauel: Ove godine inflacija neće dostići planirani cilj Pauel: Ove godine inflacija neće dostići planirani cilj
Predsednik Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da američka ekonomija, iako je inače jaka, nije još dočekala da se inflacija vraća... Pauel: Ove godine inflacija neće dostići planirani cilj

Predsednik Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da američka ekonomija, iako je inače jaka, nije još dočekala da se inflacija vraća na cilj centralne banke.

Govoreći na političkom forumu fokusiranom na ekonomske odnose SAD i Kanade, Pauel je rekao da, iako inflacija nastavlja da opada, trenutno stanje politike treba da ostane netaknuto, piše Seebiz.

„Nedavni podaci pokazuju solidan rast i kontinuiranu snagu na tržištu rada, ali i nedostatak daljeg napretka do sada u ovoj godini u vraćanju na naš cilj inflacije od dva odsto“, rekao je šef Feda tokom panel diskusije.

Ponavljajući nedavne izjave zvaničnika centralne banke, Pauel je ukazao da će trenutni nivo monetarne politike verovatno ostati na snazi, dok se inflacija ne približi ciljnoj vrednosti.

Od jula 2023. godine Fed je zadržao svoju referentnu kamatnu stopu u ciljnom rasponu između 5,25 odsto i 5,5 odsto, što je najviše u 23 godine. Ovo je rezultat 11 uzastopnih povećanja kamatnih stopa koje su započele u martu 2022. godine.

„Nedavni podaci očigledno nam nisu dali više samopouzdanja, ali pokazuju da će verovatno biti potrebno više vremena nego što se očekivalo da se to poverenje postigne“, rekao je on i dodao da smatra da je politika dobro pozicionirana da se nosi sa rizicima sa kojima se američka ekonomija suočava.

  • LENA

    17.4.2024 #1 Author

    Hmm, izgleda da će Fed držati stvari pod kontrolom dok se inflacija ne smiri. Nadajmo se da će se stvari brzo popraviti

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.4.2024 #2 Author

    Koliko ce drzati pod kontrolom,to cemo da vidimo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...