Pad kineske proizvodne aktivnosti u julu

Peking ne najavljuje očekivane stimulanse

SvetVesti

1.8.2023 13:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Peking ne najavljuje očekivane stimulanse Peking ne najavljuje očekivane stimulanse
Kineske vlasti objavile su dodatne smernice, ali bez konkretnih mera za jačanje ekonomije i domaće potrošnje, što je pojačalo nestrpljenje investitora koji očekuju od... Peking ne najavljuje očekivane stimulanse

Kineske vlasti objavile su dodatne smernice, ali bez konkretnih mera za jačanje ekonomije i domaće potrošnje, što je pojačalo nestrpljenje investitora koji očekuju od vlade da uvede stimulativne mere.

Proizvodna aktivnost u Kini pala je u julu četvrti meseca zaredom, dok su sektori usluga i građevinarstva bili na granici kontrakcije, što ugrožava ekonomski rast u trećem kvartalu, prema zvaničnim podacima, prenosi Reuters.

Zvaničnici su povodom slabijih rezultata obećali da će „proučiti i formulisati politike“, raspršujući nade investitora da je stimulans neizbežan. Zapadni analitičari uglavnom ocenjuju da je podrška politike neophodna kako bi se sprečila recesija kineske ekonomije.

Druga po veličini svetska privreda rasla je sporim tempom u drugom kvartalu, zbog slabljenja potražnje za kineskim proizvodima u zemlji i inostranstvu. Dalje slabljenje potražnje moglo bi da ugrozi ciljani rast BDP-a od oko pet odsto.

Stručnjaci ocenjuju da kineski kreatori politike možda oklevaju da pruže bilo kakve agresivne stimulanse za povećanje domaće potrošnje, zbog zabrinutosti za rastuće rizike duga, uprkos hitnosti zadatka.

Tagovi
KINA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...