Bajdenova administracija napušta Trampove aranžmane

Pentagon raskinuo ugovor sa Microsoftom

SvetVesti

7.7.2021 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pentagon raskinuo ugovor sa Microsoftom Pentagon raskinuo ugovor sa Microsoftom
Američko ministarstvo odbrane otkazalo je svoj projekat računarstva u oblaku (cloud) pod nazivom JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) vredan 10 milijardi dolara, koji je... Pentagon raskinuo ugovor sa Microsoftom

Američko ministarstvo odbrane otkazalo je svoj projekat računarstva u oblaku (cloud) pod nazivom JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) vredan 10 milijardi dolara, koji je 2019. godine administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) potpisala sa kompanijom Microsoft.

Ugovor je bio na čekanju nakon što je kompanija Amazon podnela tužbu protiv Trampa, tvrdeći da je javno ismevao njihovog tadašnjeg izvršnog direktora Džefa Bezosa (Jeff Bezos) i kritikovao kompaniju. Amazon je naveo da je odluka Pentagona iz 2019. godine bila puna “grubih grešaka“, prenosi Guardian, kao i da je Tramp namerno isključio Amazon iz konkurencije.

Pentagon je po stupanju na dužnost nove administracije Džoa Bajdena (Joe Biden) saopštio da očekuje da će novi ugovor pripasti kompanijama Amazon i Microsoft, jer su to jedine kompanije koje mogu da ispune zahteve, ali je kasnije objasnio da će kontaktirati i druge dobavljače ako budu ispunili vladine standarde.

Po objavljivanju vesti o raskidu ugovora vrednost akcija Microsofta pala je za 0,5 odsto, a akcije Amazona porasle su za više od četiri procenta. Microsoft je saopštio da je uveren da će i dalje biti uspešan u konkurisanju za novi ugovor, dok se Amazon nije oglasio komentarom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...