Planirana izdvajanja za američku vojsku u fiskalnoj 2022. godini

Pentagon želi da i naredni godišnji budžet bude oko 704 milijarde dolara

SvetVesti

9.3.2021 10:41 Autor: Marko Miladinović 1

Pentagon želi da i naredni godišnji budžet bude oko 704 milijarde dolara Pentagon želi da i naredni godišnji budžet bude oko 704 milijarde dolara
Pod novom državnom administracijom predsednika Džoa Bajdena, Pentagon i američko ministarstvo odbrane razmatraju izglasavanje budžeta za fiskalnu 2022. godinu u rangu sa ovogodišnjim od... Pentagon želi da i naredni godišnji budžet bude oko 704 milijarde dolara

Pod novom državnom administracijom predsednika Džoa Bajdena, Pentagon i američko ministarstvo odbrane razmatraju izglasavanje budžeta za fiskalnu 2022. godinu u rangu sa ovogodišnjim od 704 milijarde dolara. To je odstupanje od ranije najavljenog povećanja na 722 milijarde koje je pred novembarske izbore u SAD najavljivao bivši predsednik Donald Tramp.

Važno je napomenuti da se taj vojni budžet odnosi „samo“ na Pentagon, dok druge državne službe, koje su u uskoj sprezi s američkom vojskom, poput npr. Odeljenja za energiju, koje održava svo nuklearno oružje i pogone u SAD, dobijaju finansijska sredstva iz sopstvenih budžeta.

Bajdenov predlog budžeta između 704 i 708 milijardi dolara je, zapravo, umanjenje u odnosu na prethodnu godinu od oko dva procenta, kada se uračuna godišnja inflacija. To je u suprotnosti sa ranije dogovorenim redovnim rastom ulaganja u vojsku na nivou od tri do pet odsto, ustanovljenim 2017. godine.

Međutim, ovaj bužet za 2022. godinu biće prvi u poslednjih deset godina koji neće imati nikakva ograničenja za eventualno prebacivanje sredstava iz „odbrambenih“ u „ne-odbrambene“ ciljeve u okviru ministartsva odbrane. Ranija praksa podrazumevala je budžetski limit za investiranje u novu opremu, ali i za održavanje rada mnogobrojnih jedinica u SAD i širom sveta.    

Nezavisni senator iz Vermonta Berni Sanders sada je na čelu kongresne Budžetske komisije, a on se čak zalagao za umanjenje troškova na američku vojsku za 10 odsto na godišnjem nivou. No, uprkos njegovoj velikoj popularnosti među mladim Amerikancima sa istočne obale SAD, o vrednosti budžeta ipak odlučuju kongresmeni iz redova Demokratske i Republikanske stranke, koji sigurno neće pristati na takav predlog.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...