Povećan pritisak na fondove u Ujedinjenom Kraljevstvu

Penziona strategija napravila pukotinu u britanskom finansijskom sistemu

InvesticijeNovacVesti

30.9.2022 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Penziona strategija napravila pukotinu u britanskom finansijskom sistemu Penziona strategija napravila pukotinu u britanskom finansijskom sistemu
Strategija penzionih fondova čiji je cilj da ublaži volatilnost bez smanjivanja prinosa napravila je prvu pukotinu u finansijskom sistemu nakon najbržeg rasta kamatnih stopa... Penziona strategija napravila pukotinu u britanskom finansijskom sistemu

Strategija penzionih fondova čiji je cilj da ublaži volatilnost bez smanjivanja prinosa napravila je prvu pukotinu u finansijskom sistemu nakon najbržeg rasta kamatnih stopa u više decenija.

Banka Engleske zaustavila je rasprodaju obveznica koja se povećla prodajom iz britanskih penzionih fondova primoranih da prikupljaju gotovinu. Strategija je rezultirala skromnijom prodajom u Sjedinjenim Američkim Državama jer su penzioni fondovi morali da povećaju kolaterale, piše The Wall Street Journal.

Penzioni fondovi usvojili su takozvanu “investicionu strategiju zasnovanu na odgovornosti” (LDI) kako bi odgovorili na regulatorne promene i našli način da premoste jaz između sredstava i obaveza. Ipak, strategija se nije dobro pokazala kada su kamatne stope porasle, a cene obveznica pale, jer su mnogi bili primirani da ih prodaju, što je nastavilo da vuče cene nadole.

“Ranjivost” penzionih fondova proizilazi iz strategije koja je kreirana kako bi ublažila udare koje izazivaju kretanja kamatnih stopa. Svrha LDI strategije je da pomogne fondovima da efikasnije upravljaju imovinom kako bi obezbedili sredstva za isplate budućih penzija. Penzioni fondovi imaju LDI menadžera koji kupuje kamatni svop i druge finansijske instrumente kako bi umanjio mogućnost da pad kamatnih stopa ili rast inflacije poveća obaveze fonda. 

Strategije LDI takođe naširoko koriste levridž, odnosno dejstvo poluge, kako bi pokušale da premoste jaz između onoga što poseduju i njihovih budućih penzija. 

„LDI menadžer može kupiti 100 funti izloženosti kamatnoj stopi koristeći od 30 do 40 funti imovine fonda“, kaže Džon Hačet (Jon Hatchett) partner u konsultantskoj firmi Hymans Robertson.

Tako su oslobođena sredstva kojima bi se mogao pokriti deficit penzionih fondova, ali se povećao pritisak na fondove tokom tržišnih previranja, navodi Hačet. 

„Ti potezi su desetkovali vrednost sredstava kojima se finansira LDI portfelj“, rekao je on.

Britanski zakonodavci podržali su primenu strategije kako bi pomogli penzionim fondovima da smanje rizike koji nastaju kada se promene kamatne stope. Međutim, pravilnik penzionih fondova ukazuje da se, iako se primenom strategije stvara veći balans između investicionog rizika i prinosa, mogu javiti dodatni rizici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...