upravni odbor pio fonda doneo odluku

Penzionerima u Crnoj Gori jednokratna pomoć od 30 do 100 evra

NovacRegionVesti

2.12.2021 18:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Penzionerima u Crnoj Gori jednokratna pomoć od 30 do 100 evra Penzionerima u Crnoj Gori jednokratna pomoć od 30 do 100 evra
Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) doneo je odluku o dodeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u... Penzionerima u Crnoj Gori jednokratna pomoć od 30 do 100 evra

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) doneo je odluku o dodeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar.

Iz Fonda je saopšteno da je za tu namenu izdvojeno oko 3,1 milion evra, prenosi crnogorska agencija Mina.

“Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 evra, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosečne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 evra”, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Navedena aktivnost je, kako su kazali, rezultat zajedničke inicijative Fonda i Ministarstva finansija i socijalnog staranja i sprovodi se u cilju poboljšanja materijalnog položaja penzionera čiji iznos penzije nije veći od prosečne penzije u Crnoj Gori.

“Odluka o isplati jednokratne pomoći doneta je na osnovu modaliteta utvrđenog analizom relevantnih statističkih podataka i raspoloživih sredstava Fonda ostvarenih uštedama u budžetu za ovu godinu, sa naročitim fokusom na intenciju Fonda i resornog ministarstva da se obezbedi najveći mogući obim njenog sprovođenja”, rekli su iz Fonda PIO.

Prema statističkim podacima za oktobar, Fond PIO isplaćuje prava za 118,32 hiljade korisnika u Crnoj Gori, od kojih je 113,76 hiljada penzionera.

“Prosečna penzija u Crnoj Gori iznosi 292,91 evra, dok je iznos najniže penzije propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i iznosi 147,08 evra, a prima je 16.700 korisnika ovog prava. Kako je broj penzionera čija se penzija kreće u intervalu od minimalne do prosečne 47.670, jednokratnu pomoć će primiti ukupno 64.370 penzionera, što čini 56,58 odsto ukupnog broja penzionera u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Tokom ove godine, uključujući i ovu odluku, isplaćeno je oko 5,53 miliona evra za jednokratne pomoći penzionerima, što je šest puta više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isplaćeno 930.000 evra za tu namenu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...