PENZIONI FONDOVI KREDITIRAJU HRVATSKU DRŽAVU Sa 1,44 milijardi evra

RegionVesti

6.5.2020 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PENZIONI FONDOVI KREDITIRAJU HRVATSKU DRŽAVU Sa 1,44 milijardi evra PENZIONI FONDOVI KREDITIRAJU HRVATSKU DRŽAVU Sa 1,44 milijardi evra
Kako je bilo i najavljeno, hrvatsko ministarstvo finansija zadužilo se na domaćem tržištu izdanjem državnih obveznica uz valutnu klauzulu u iznosu od 1,445 milijardi... PENZIONI FONDOVI KREDITIRAJU HRVATSKU DRŽAVU Sa 1,44 milijardi evra

Kako je bilo i najavljeno, hrvatsko ministarstvo finansija zadužilo se na domaćem tržištu izdanjem državnih obveznica uz valutnu klauzulu u iznosu od 1,445 milijardi evra ili za gotovo 11 milijardi kuna, prenosi novac.hr.

Investitori, uglavnom penzioni fondovi, državi su pozajmili novac na rok od sedam godina i po kamatnoj stopi od 0,75 odsto. U Ministarstvu finansija Hrvatske su ocenili da su uslovi zaduživanje veoma povoljni u ovim okolnostima.

Ceo posao sa prodajom obveznica bio je brzo završen, s obzirom da je celi aranžman bio dogovren još prošle nedelje. Prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska narodna banka (HNB) , kupila je državne obveznice u nominalnom iznosu od od 9,52 milijarde kuna, uglavnom od penzionih fondova. Za taj iznos starih obveznica, a pretpostavlja se da su od HNB dobili oko 11 milijardi kuna, penzioni fondovi su kupili ove nove obveznice od države.

Kako je najavljeno, sredstva prikupljena prodajom ovih obveznica biće korišćenja za finansiranje državnih potreba usled krize izazvane pandemijom korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...