Od donatorske konferencije za Ukrajinu do referentne kamatne stope Narodne banke Srbije

Pet važnih događaja u nedelji pred nama – između upozorenja i poziva upomoć

SrbijaSvetU fokusuVesti

8.8.2022 07:01 Autor: Marko Miladinović 5

Pet važnih događaja u nedelji pred nama – između upozorenja i poziva upomoć Pet važnih događaja u nedelji pred nama – između upozorenja i poziva upomoć
Druga nedelja avgusta 2022. godine započeće obraćanjem generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša (Antonio Guterres) na konferenciji za štampu u Tokiju. Prilika za njegov... Pet važnih događaja u nedelji pred nama – između upozorenja i poziva upomoć

Druga nedelja avgusta 2022. godine započeće obraćanjem generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša (Antonio Guterres) na konferenciji za štampu u Tokiju. Prilika za njegov govor prilično je simbolična i upozoravajuća u svetlu nekoliko geopolitičkih linija pucanja koje se dešavaju istovremeno – od rata u Ukrajini, preko tenzija u Tajvanskom moreuzu, do nove eskalacije neprijateljstava u Pojasu Gaze.

Naime, Gutereš boravi u Japanu kako bi prisustvovao obeležavanju 77. godišnjice američkog bombardovanja Hirošime, kada je po procenama poginulo najmanje 74.000 ljudi.

Generalni sekretar UN je po dolasku u prestonicu azijske zemlje već istakao potrebu za nuklearnim razoružavanjem, i sigurno je da će novi poziv za globalni mir biti centralna tema njegovog govora.

Zvanični sajt UN piše da na svetu trenutno postoji više od 13.000 bojevih nuklearnih glava, a da se trka u naoružanju ubrzala nakon nekoliko godina (prividne) stagnacije.

Ove sedmice odlučivaće se o političkom rukovodstvu jedne od najvećih afričkih ekonomija: u utorak devetog avgusta održaće se predsednički izbori u Keniji.

Predsednička trka u toj državi vodiće se između sadašnjeg potpredsednika Vilijama Rutoa (William Ruto) i Raile Odinge, 77-godišnjeg veterana takvih kampanja i bivšeg premijera, koji je sada u petom pokušaju da se nađe na državnom vrhu, piše Financial Times.  

Odnosi sa Kinom, koja je mnogo ulagala u zemlju poslednjih decenija izazivajući zabrinutost među Kenijcima, postali su ključno bojno polje u predizbornim kampanjama dva kandidata, a veruje se da će politika otplate međudržavnih kredita i odnosi sa vodećom azijskom ekonomijom biti (pre)usmereni nakon proglašenja rezultata izbora, što će u svakom slučaju imati domino efekat na druge afričke zemlje.

Sreda je dan kada će u Sjedinjenim Američkim Državama biti objavljeno nekoliko statističkih pokazatelja, od kojih je za sudbinu berzanskog tržišta, pa i za donosioce monetarne politike, svakako najvažniji onaj o stopi inflacije u SAD tokom jula.

Kratkoročno se po objavi te vesti mogu očekivati pomeranja na Wall Streetu – u negativnu zonu ukoliko inflacija bude previsoka, i obratno.

Kada je već reč o kamatnim stopama, četvrtak, 11. avgust “rezervisan” je za redovnu avgustovsku sednicu Izvršnog odbora Narodne banke Srbije. Na njoj će biti doneta odluka o zadržavanju ili daljem povećanju referentne kamatne stope, o čemu ćete detaljnije izveštavanje imati prilike da pratite na našem portalu.

Istog dana, u Kopenhagenu biće održana donatorska konferencija za Ukrajinu. Konferenciju, koja je zakazana još pre dva meseca, zajednički organizuju ministarstva odbrane Ukrajine, Danske i Ujedinjenog Kraljevstva u danskoj prestonici.

Tokom donatorske konferencije održane u maju u Varšavi prikupljeno je 6,5 milijardi evra pomoći za Ukrajinu, a očekuje se da će ovaj put biti dodato više sredstava, mimo već obećanih desetina milijardi evra bespovratne pomoći, kao i raznih kredita za obnovu zemlje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...