Njujorška firma najavila investicije u lokalne zdravstvene sisteme siromašnih država

Pfizer planira proizvodnju i prodaju lekova u zemljama sa nižim prihodima

LifestyleVestiZdravlje

25.5.2022 17:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Pfizer planira proizvodnju i prodaju lekova u zemljama sa nižim prihodima Pfizer planira proizvodnju i prodaju lekova u zemljama sa nižim prihodima
Kompanija Pfizer planira da proda čitav portfolio lekova svog brenda u 45 zemalja sa nižim prihodima, u jednom od najjednostavnijih i najambicioznijih programa za... Pfizer planira proizvodnju i prodaju lekova u zemljama sa nižim prihodima

Kompanija Pfizer planira da proda čitav portfolio lekova svog brenda u 45 zemalja sa nižim prihodima, u jednom od najjednostavnijih i najambicioznijih programa za pristup lekovima koji je neki farmaceutski proizvođač ikada najavio.

Program će se prvo realizovati u pet afričkih zemalja prodajom 23 vrste lekova protiv raka, retkih bolesti, upala i infekcija. Kasnije će uključivati i sve terapije i vakcine koje Pfizer planira da proizvede. Lekovi će se prodavati po proizvodnim cenama, saopšteno je iz kompanije, značajno nižim od prodajnih cena za američko i evropsko tržište, piše Bloomberg.

Kompanija takođe ima u planu da investira u lokalne zdravstvene sisteme kako bi im omogućila bolju dijagnostifikaciju, lakše odobravanje lekova i njihovu pravilnu raspodelu. 

U toku pandemije, kompanija je prodavala svoje vakcine protiv korona virusa zemljama sa nižim prihodima po ceni od oko sedam dolara po dozi, dok je u SAD ista vakcina koštala 19,50 dolara. Konkurentske kompanije imale su slične programe za Covid-19 i druge bolesti, posebno kada su u pitanju oboljenja koja su češća u nerazvijenim delovima sveta.

Da bi se većina novijih, najrazvijenijih terapija i lekova pojavila na tržištima s nižim prihodima potrebne su godine, ako je uopšte i moguće da se na njima prodaju.   

“Kada su u pitanju neinfektivne bolesti, vrlo se malo radi na njima”, rekao je izvršni direktor kompanije Pfizer Albert Borla na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, objašnjavajući kako je dobro poznato da u Africi od raka i kardiovaskularnih oboljenja strada veliki broj ljudi i da je glavni uzrok tome nedostatak lekova.

Pfizer će u program uključiti i druge zemlje sa nižim prihodima, kao i nacije koje se nalaze u prelaznom stadijumu iz nižih ka srednjim. Tu spadaju države subsaharske Afrike, zemlje u Aziji i na Srednjem istoku poput Bangladeša, Laosa, Kambodže, Sirije i Jemena. 

Svetska banka u zemlje sa niskim prihodima svrstava sve one čiji je bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika niži od 1.000 dolara godišnje.

Kompanija Pfizer planira da samostalno proizvodi i prodaje lekove, umesto da traga sa partnerskim kompanijama na drugim tržištima. 

  • GOCA BG

    25.5.2022 #1 Author

    Neka nas zaobidju…

    Odgovori

  • kaćica

    25.5.2022 #2 Author

    Bolje da prodaju nego da ne prodaju,pitanje je samo koliko je zdravo.

    Odgovori

  • GAGA

    25.5.2022 #3 Author

    Ne verujem ja u njihovu humanost

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.5.2022 #4 Author

    To prvo treba da se dobro ispita

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #5 Author

    Sto ste toliko negativni, ovamo grcamo za uspesnim kompanijama u zemlji, a kad treba da dodju svi nesto sumljicavi, nama se stvarno ne noze ugoditi

    Odgovori

    • TINA

      31.5.2022 #6 Author

      Slazem se. Treba da dolaze samo proverene I dobre kompanije

      Odgovori

  • TINA

    31.5.2022 #7 Author

    Slazem se. Treba da dolaze samo proverene I dobre kompanije

    Odgovori

  • VERA

    12.6.2022 #8 Author

    Jel su se opet setili nas kao uzoraka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...