Prva pilula protiv korone

Pfizer najavio lek Paxlovid za lečenje rizičnih pacijenata

InovacijeLifestylePreduzetnikSvetVestiZdravlje

6.11.2021 09:13 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pfizer najavio lek Paxlovid za lečenje rizičnih pacijenata Pfizer najavio lek Paxlovid za lečenje rizičnih pacijenata
Američka farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je u petak da njena eksperimentalna pilula protiv korona virusa smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti visokorizičnih pacijenata koji... Pfizer najavio lek Paxlovid za lečenje rizičnih pacijenata

Američka farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je u petak da njena eksperimentalna pilula protiv korona virusa smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti visokorizičnih pacijenata koji učestvuju u ispitivanju leka.

Izvor: Google

Pfizer se nada da će ponuditi novi lek u kombinaciji sa starim, zvanim „ritonavir“, koji će moći da se pije kod kuće i da spreči razvoj bolesti i odlazak u bolnicu. Takozvana privremena analiza pokazala je smanjenje rizika od hospitalizacije ili smrti od Covid-19 za 89 odsto, ukoliko se uzme blagovremeno, saopštila je kompanija, prenosi CNN.

Rezultati su bili dovoljno upečatljivi da je kompanija prekinula probe i sprema se da se obrati američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) sa zahtevom za hitno odobrenje upotrebe leka. „Današnje vesti su prava promena u globalnim naporima da se zaustavi razarajuće delovanje ove pandemije“, saopštio je Pfizer.

Pfizer je rezultate istraživanja objavio u saopštenju za javnost i nije predhodno pružio podatke naučnicima na uvid. Podaci nisu stručno pregledani izvan kompanije niti su objavljeni. Pfizer navodi da će predstaviti više detalja u recenziji i prijavi koju će podneti FDA. Vrednost akcija farmaceutske kompanije porasla je u petak za više od 10 procenata.

Izvršni direktor Pfizera Albert Burla (Albert Bourla) rekao je da njegova kompanija planira da dostavi podatke regulatorima što je pre moguće, možda pre praznika Dana zahvalnosti (25. novembar). Kompanija testira lek na odraslim osobama sa Covid-19 za koje se smatra da su pod visokim rizikom napredovanja težih oblika bolesti.


Dobrovoljci su dobili pilulu leka koji je nazvan „Paxlovid“, poznat pod eksperimentalnim nazivom PF-07321332, kao inhibitor proteaze. Lek je napravljen da spreči razmnožavanje virusa. Kada se uzima zajedno sa „ritonavirom“ usporava razgradnju virusa u telu domaćina, saopštila je kompanija.

Foto: Youtube screenshot

Pfizer je naveo da je 0,8 odsto pacijenata koji su primili lek u roku od tri dana od pojave simptoma završilo u bolnici, a da nijedan nije umro u bolnici u narednih mesec dana. Slično smanjenje hospitalizacije zabeleženo je i kod pacijenata koji su primili lek u roku od pet dana od pojave simptoma bolesti.

„To znači da će umesto 10, samo jedan (pacijent) otići u bolnicu, a verovatnoća je veoma mala, ako je uopšte ima, da će neko umreti“, rekao je Burla. Kompanija je saopštila da je 19 odsto pacijenata koji su podvrgnuti tretmanu pretrpelo „neželjene događaje“, ali nije otkrila šta to tačno znači.

Foto; Tanjug/AP

Burla je rezultate nazvao „velikim danom za čovečanstvo“ i napomenuo da su rezultati došli posle skoro godinu dana od objavljivanja ranih rezultata za vakcinu protiv Covid-19. Direktor Pfizera ocenio je da bi nova pilula mogla da spase milione života, ali je ipak istakao važnost vakcinacije.

FDA je do sada odobrila samo lek za lečenje Covid-19, „remdesivir“, koji se prodaje pod nazivom „veklury“. Ovaj lek se međutim daje intravenskom infuzijom, tako da ga nije jednostavno primati kod kuće. Velika Britanija poručila je 250.000 doza leka „paxlovid“, ne čekajući potvrdu FDA da se lek može da uđe u široku upotrebu, prenosi BBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...