Mali Šengen mogao bi da ubrza ekonomski razvoj

PKS: Čekamo prvu milijardu evra u robnoj razmeni Srbije i Severne Makedonije

RegionVesti

31.5.2021 08:28 Autor: Julijana Vincan 1

PKS: Čekamo prvu milijardu evra u robnoj razmeni Srbije i Severne Makedonije PKS: Čekamo prvu milijardu evra u robnoj razmeni Srbije i Severne Makedonije
Nova pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom doneće nove investicije, bezbedniji i ekološki prihvatljiviji transport, niže troškove i veću konkurenciju čitavog regiona,... PKS: Čekamo prvu milijardu evra u robnoj razmeni Srbije i Severne Makedonije

Nova pruga od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom doneće nove investicije, bezbedniji i ekološki prihvatljiviji transport, niže troškove i veću konkurenciju čitavog regiona, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović. On je dodao da Srbija i Severna Makedonija zahvaljujući bilateralnim sporazumima iz 2019. godine pokazuju veliki napredak na olakšanju trgovine i uklanjanju barijera.

Vesović je u intervjuu za makedonsku grupaciju portala (biznisinfo.mk, standard.mk i lokalno.mk) kazao da se ekonomski odnosi Srbije i Severne Makedonije, koji idu uzlaznom linijom, zasnivaju na dinamičnoj robnoj razmeni, ali da pored robne razmene postoje realne mogućnosti za još veće investicije i veću privrednu saradnju.

„Veću saradnju između naših zemalja vidim pre svega kroz zajedničko uključivanje srpskih i makedonskih kompanija u izvođenju radova na međusobnom infrastrukturnom povezivanju, kao što su na primer, gradnja dalekovodne mreže između Niša i Štipa, izgradnja gasne konekcije Vranje-Kumanovo, rekonstukcija pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje- istakao je Vesović.

Kako je naveo, iako je robna razmena dveju zemalja u 2020. godini iznosila 860,5 miliona evra i bila manja za 4,2 odsto u odnosu na godinu pre, a izvoz u Severnu Makedoniju smanjen za 4,6 procenata u odnosu na 2019. godinu, ove godine se očekuje da će naša robna razmena premašiti psihološku granicu od milijardu evra. Dodao je i da u prilog tome govori rast robne razmene od čak 4,9 odsto u prvom kvartalu ove godine. Povećan je izvoz iz Srbije u Severnu Makedoniju za 12,5 procenata u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, kao i veći uvoz od čak 23,3 odsto.

„Kada je u pitanju region, poslovanje i dalje prate prepreke koje su najčešće rezultat neusklađenosti sertifikata koji prate robu. Nemamo direktan platni promet između određenih tržišta, imamo različite standarde za određene proizvode, nedovoljno primenjujemo elektronska dokumenta, a na pojedinim tržištima imamo i slučajeve ograničenja trgovine necarisnkim barijerama. U tom smislu, inicijativa Mali Šengen može da doprinese da se ubrza ekonomski razvoj, EU integracije i unaprede dobrosusedski odnosi. Stoga, podržavamo svaku inicijativu koja će ubrzati stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta“, poručio je Vesović.

Foto: Tanjug

Upravni odbor Komorskog investicionog foruma nedavno je oformio posebnu jedinicu čiji će zadatak biti da, kako je naveo, intenzivira zajedničke aktivnosti na privlačenju investicija.

„Želimo maksimalno da iskoristimo sve naše benefite koje će doneti očekivana implementacija Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i primena ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan. U postkovid vremenu veliku šansu vidimo na polju transformacije globalnih lanaca vrednosti, tzv. „nearshoring“ u kojem veliki sistemi traže dobavljače na bližim proizvodnim lokacijama“, naglasio je Vesović.

Dodao je da kad su saobraćajnice i transport u pitanju, Srbija i Severna Makedonija prednjače u odnosu na region, jer već imaju integrisani granični prelaz i od 2019. godine zajedničku kontrolu na prelazu Preševo – Tabanovce. Istakao je da zahvaljujući usaglašenim propisima i procedurama, sertifikatima, radnim vremenima graničnih službi, kamioni sa robom prolaze bez zadržavanja na granici.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...