Prednost srpskih kompanija fleksibilnost malih i srednjih preduzeća

PKS: Domaće firme pouzdani partneri nemačkim dobavljačima

BiznisPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

14.6.2022 17:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

PKS: Domaće firme pouzdani partneri nemačkim dobavljačima PKS: Domaće firme pouzdani partneri nemačkim dobavljačima
Кompanije iz Srbije poseduju znanje i iskustvo neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima, sposobne su da ispune kriterijume velikih nemačkih i drugih svetskih dobavljačkih... PKS: Domaće firme pouzdani partneri nemačkim dobavljačima

Кompanije iz Srbije poseduju znanje i iskustvo neophodno za poslovanje sa inostranim partnerima, sposobne su da ispune kriterijume velikih nemačkih i drugih svetskih dobavljačkih lanaca, da poštuju procese i rokove, na vreme isporučujući kvalitetnu robu i usluge po konkurentnim cenama, istaknuto je danas na skupu u Privrednoj komori Srbije „Održivo poslovanje sa nemačkim tržištem“.

PКS je, u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) – Projektom za podršku privatnom sektoru i nemačkim Udruženjem za upravljanje materijalima, uvoz i logistiku (BME e.V), šesti put organizovala obuku za domaće firme i bilateralne razgovore (B2B) sa kompanijama iz Nemačke sa ciljem da dogovore nove poslove.

Na skupu je bilo 37 kompanija iz Srbije, dok su u B2B razgovorima učestvovale 22 firme iz sektora metaloprerade, mašinogradnje, automobilske industrije koje su svoju ponudu predstavile menadžmentu četiri nemačke kompanije, navodi se u saopštenju PKS.

U okviru obuke razgovarano je o promociji srpskih kompanija na B2B događajima, o poslovanju sa nemačkim firmama i šta one očekuju od svojih dobavljača, kao i o primeni digitalnih rešenja u proizvodnji i principima zelene ekonomije.

Кao prednost srpskih kompanija istaknuta je fleksibilnosti malih i srednjih firmi, koja čine više od 95 odsto domaće privrede, i njihovo prilagođavanje na promene.

Ukazano je da ove firme stalno rade na podizanju svojih kapaciteta, spremne su da uče, prate savremene trendove poslovanja i ulažu u razvoj poslovanja, kako bi odgovorile na promene u tražnji dobavljača i inostranih partnera.

Pozitivna iskustva kompanija koje već posluju u Srbiji najbolja su preporuka za nemačke i kompanije iz drugih zemalja, koje su zainteresovane za tržište Srbije, ističe se u saopštenju PKS.

Nemačke firme koje su u poseti Srbiji sutra će obići proizvodne pogone nekoliko domaćih proizvođača, gde će se na terenu upoznati sa procesima proizvodnje., standardima i kriterijumima koje primenjuju. Od 2017. godine u razgovorima sa nemačkim kompanijama učestvovalo je 167 srpskih i 12 kompanija iz Nemačke.

Nemačka je glavni spoljnotrgovinski partner Srbije i vodeće izvozno tržište, kao i jedan od najvećih investitora. Od 2010. godine bilo je oko tri milijarde evra investicija iz Nemačke u Srbiju, mahom u prerađivačku industriju, auto-industriju, uključujući proizvodnju autodelova, zatim, hemijsku i prehrambenu industriju.

  • GOCA BG

    14.6.2022 #1 Author

    Imamo mi dosta dobrih malih i srednjih preduzeca,sigurna sam da ce sa Nemcima ostvariti dobru poslovnu saradnju…

    Odgovori

  • TATJANA

    14.6.2022 #2 Author

    Ne zaostaju za ekonomski mocnijim zemljama

    Odgovori

  • MARKO7

    14.6.2022 #3 Author

    Pa to je uvek tako bilo…

    Odgovori

  • VERA

    14.6.2022 #4 Author

    Pouzdani i sigurni partneri.

    Odgovori

  • SNEZANA

    15.6.2022 #5 Author

    Lepo je cuti da smo i mi pouzdani

    Odgovori

  • Emilija

    17.6.2022 #6 Author

    Dobro je da je tako.Obostano zadovoljstvo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...