Potencijal trgovinske razmene pet milijardi evra

PKS u januaru sledeće godine otvara predstavništvo u Istanbulu

SrbijaVesti

8.9.2022 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PKS u januaru sledeće godine otvara predstavništvo u Istanbulu PKS u januaru sledeće godine otvara predstavništvo u Istanbulu
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je Srpsko-turskom poslovnom forumu da će PKS u januaru 2023. godine otvoriti predstavništvo u Istanbulu, što će... PKS u januaru sledeće godine otvara predstavništvo u Istanbulu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je Srpsko-turskom poslovnom forumu da će PKS u januaru 2023. godine otvoriti predstavništvo u Istanbulu, što će biti dodatni podsticaj jačanju poslovnih veza dveju zemalja.

On je podsetio da su u Srbiji u protekle tri godine, od kada je održan prethodni forum, osnovane 363 kompanije sa većinskim turskim kapitalom i da je Turska ulagala u različite sektore privrede, od tekstilne industrije do IT.

Tursku poslovnu zajednicu u Srbiji čini oko 670 registrovanih firmi i preduzetnika sa većinskim turskim kapitalom.

„Cilj nam je da povećamo srpski izvoz na tursko tržište, a za to imamo potencijala“, poručio je predsednik PKS.

Predsednici Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdoğan) saglasni su da jačanje privrednih veza i ekonomski napredak doprinosi stabilnosti celog regiona.

Predsednik Vučić je rekao da su turski privrednici dobrodošli u Srbiji gde se mogu osećati kao kod kuće i računati na pomoć države.

Turski predsednik je naglasio da je jaka ekonomija preduslov prosperiteta i stabilnosti i da je Srbija ključna za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Foto: Privredna komora Srbije

Naši ekonomsko-trgovinski odnosi su motor koji gura saradnju napred, rekao je Erdogan i naglasio da očekuje da razmena dve zemlje dostigne dve milijarde dolara do kraja godine.

Erdogan je zahvalio Privrednoj komori Srbije i Deiku na aktivnostima usmerenim na unapređenje privredne saradnje i izrazio uverenje da će ovaj forum doneti nove poslove i investicije.

Učesnicima foruma obratio se predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, koji je ocenio da velike mogućnosti postoje u digitalnim tehnologijama, a da trgovinska razmena ima potencijal da dostigne pet milijardi evra.

Na forumu su učestvovali privrednici iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

Zvaničnici Srbije i Turske su u prisustvu dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, potpisali niz sporazuma kojima se produbljuje saradnja između dve zemlje. Među potpisanim dokumentima je i onaj koji omogućava prelazak granice sa ličnom kartom što je takođe važno i za privrednike.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...