Turska je na 21. mestu liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji

Otvoren srpsko-turski biznis forum, potpisano sedam bilateralnih sporazuma

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

7.9.2022 15:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Otvoren srpsko-turski biznis forum, potpisano sedam bilateralnih sporazuma Otvoren srpsko-turski biznis forum, potpisano sedam bilateralnih sporazuma
Srpsko-turski biznis forum otvoren je u sredu u Beogradu na kojem je oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija.  Forum su otvorili predsednici Srbije... Otvoren srpsko-turski biznis forum, potpisano sedam bilateralnih sporazuma

Srpsko-turski biznis forum otvoren je u sredu u Beogradu na kojem je oko 500 privrednika iz više od 300 kompanija.  Forum su otvorili predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Vučić je rekao da u biznisu nema lakih stvari i da je od velikog značaja što postoji poverenje u privrednoj saradnji Srbije i Turske, prenosi Beta.

On je istakao da je važno da se nastavi sa privlačenjem turskih investicija u Srbiju.

„Uveren sam da ćemo ličnim kartama, sa kojima je moguće putovati između Srbije i Turske, ali i svim drugim uspostaviti još veće poverenje. Od presudnog je značaja da Turci mogu uvek da računaju na Srbiju, kao i Srbi na podršku Turske“, rekao je Vučić.

Naveo je da se izgradnjom puteva i mostova ne grade samo građevinski objekti već i mir i stabilnost.

Erdogan je poručio je da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Balkanu.

„Srbija i Turska imale su dve milijarde dolara robne razmene i nadam se da ćemo to u budućnosti i poboljšati“, rekao je on i dodao da očekuje da biznis forum dovede do novih šansi i prilika za privrednike Turske i Srbije. Ocenio je da su ekonomski i trgovinski odnosi  „motor koju gura odnose Turske i Srbije na sve bolje i bolje“.

Na biznis forumu učestvuju privrednici iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike. Turska je 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi, a po vrednosti uvoza je na petom mestu.

U Srbiji posluje više od 1.000 firmi čiji su većinski vlasnici državljani Turske, odnosno pravna lica registrovana u toj zemlji, koje zapošljavaju oko 10.000 radnika

Vrednost turskih investicija u Srbiji od 2010. godine do sada je oko 235 miliona evra. Turska je na 21. mestu liste zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i automobilskoj industriji.

Nakon sastanka sa turskim predsednikom u Palati Srbije, Vučić je rekao da u svetu postoji veliko interesovanje za borbenu letelicu barjaktar, ali da je Srbija stala u red i da ima razloga da se veruje da će kupovina biti sprovedena u toku naredne godine.

Vučić je istakao da je Srbija spremna da plati za te letelice ne samo desetine već i stotine miliona evra.

Srbija i Turska potpisale su u sredu sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima.

Potpisani su Protokol 1 vlada Srbije i Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, sporazumi vlada Srbije i Turske o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandumi o razumevanju i saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara, medija i komunikacija, kao i u oblasti elektronske uprave, prenosi Beta.

  • MAJA

    7.9.2022 #1 Author

    Pa ti forumi su dobri susreti

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.9.2022 #2 Author

    Sa Turskom se uvek dobro poslovalao,a potpisivanjem sada bice jos bolje…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.9.2022 #3 Author

    Ovo ce puno znaciti za nas

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.9.2022 #4 Author

    Erdogan je pomalo dvolican tip ali svaki sporazum sa Turskom na obostranu korist je dobrodošao.

    Odgovori

  • Tina

    18.9.2022 #5 Author

    Dobar projekat sa Turskom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...