Otvoren privredni sajam "EXPO-RUSSIA, SERBIA 2022"

Bocan Harčenko: Ugovor o gasu po najpovoljnijim uslovima

SvetVesti

7.9.2022 15:14 Autor: Vladimir Jokanović 4

Bocan Harčenko: Ugovor o gasu po najpovoljnijim uslovima Bocan Harčenko: Ugovor o gasu po najpovoljnijim uslovima
Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko otvorio je šesti međunarodni privredni sajam „EXPO-RUSSIA, SERBIA 2022“ u Beogradu u prisustvu predstavnika zakonodavne i izvršne... Bocan Harčenko: Ugovor o gasu po najpovoljnijim uslovima

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko otvorio je šesti međunarodni privredni sajam „EXPO-RUSSIA, SERBIA 2022“ u Beogradu u prisustvu predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Srbije i Republike Srpske, kao i predstavnika biznisa Moskve, Beograda i Banja Luke.

Harčenko je naveo da je skup važan za odnos Rusije, Srbije i Republike Srpske, kao i da se saradnja razvija uprkos teškoćama. On je istakao da Srbija i BiH nisu uvele sankcije Rusiji, na bazi dogovora na najvišem nivou. Ruski ambasador ocenio je da skup potvrđuje razvoj srpsko-ruskih odnosa, uprkos spoljnim pritiscima.

Šesti privredni sajam „pokazuje još intenzivniji razvoj naših tradicionalnih veza i sveobuhvatne saradnje, s obzirom da Srbija nije prihvatila antiruske sankcije, uprkos pritiscima EU i SAD. Stav predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) je principijelan i dosledan i u prilog razvoju naših odnosa na bazi svih ugovora sa predsednikom Ruske Federacija Vladimirom Putinom“, rekao je Harčenko.


Na pitanje novinara da li će biti dovoljno gasa iz Rusije za Srbiju, ruski ambasador odgovorio je da je to u isključivoj nadležnosti stručnih resora i institucija. „Ugovor je potpisan po najpovoljnijim uslovima s obzirom na prijateljski karakter naših odnosa, a što se tiče ostalih detalja to je pitanje za stručne institucije i stručna tela koja deluju u oblasti energetike“, naveo je Harčenko.

Vučić je u maju nakon telefonskog razgovora sa Putinom najavio je potpisivanje novog ugovora o kupoprodaji ruskog gasa. Prema dogovoru dvojice predsednika obezbeđeno je 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje u naredne tri godine, prema saopštenju Ministarstva energetike Srbije.

Na sajmu učestvuju ruska i srpska velika, srednja i mala preduzeća, a predstavljene su i izložbene postavke ruskih regiona, BiH, kao i zemalja jugoistočne Evrope. Tematske sekcije obuhvataju energiju i tehnologiju, rudarstvo, mašinogradnju i metalurgiju, saobraćaj, poljoprivredu, građevinarstvo, IT, medicinu, nauku i obrazovanje i turizam.

Cilj manifestacije je proširenje trgovinsko-ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije na bazi Sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i intenziviranje trgovinskih aranžmana sa susednim zemljama, naveli su organizatori sajma, EXPO-RUSSIA.

  • MAJA

    7.9.2022 #1 Author

    Trebace dobar ugovor kakva je situacija

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.9.2022 #2 Author

    Verujem da mi necemo imati problem sa gasom…

    Odgovori

  • TATJANA

    8.9.2022 #3 Author

    Tradicionalne veze su izmedju njih i nas

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.9.2022 #4 Author

    Ovo je lep primer kako čovek mora da, razmišlja svojom glavom bez obzira na pritiske.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...