za dalje unapređenje trgovinskih odnosa

PKS: Značajan potencijal za zajednička ulaganja i trgovinu sa Brazilom

SrbijaSvetVesti

27.6.2024 13:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PKS: Značajan potencijal za zajednička ulaganja i trgovinu sa Brazilom PKS: Značajan potencijal za zajednička ulaganja i trgovinu sa Brazilom
Mogućnosti za povećanje trgovinske razmene Srbije sa Brazilom nalaze se u sektoru poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda, posebno u izvozu domaćih konditorskih proizvoda, voća i povrća zbog... PKS: Značajan potencijal za zajednička ulaganja i trgovinu sa Brazilom

Mogućnosti za povećanje trgovinske razmene Srbije sa Brazilom nalaze se u sektoru poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda, posebno u izvozu domaćih konditorskih proizvoda, voća i povrća zbog sezonske komplementarnosti, ali i veštačkog đubriva, rečeno je na sastanku pomoćnika direktora Sektora udruženja privrede PKS Tatjane Ercegović Petrić sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede i stočarstva Brazila.

Delegaciju Brazila predvodio je Žulio Sezar Forte Ramos, pomoćnik sekretara poljoprivrede za trgovinu i međunarodne odnose, a u sastavu delegacije bili su direktor Odeljenja za promociju trgovine i ulaganja Marsel Moreira Pinto, direktor tržišta brazilskog Udruženja životinjskih proteina Luis Rua, kao i predstavnici Ambasade Brazila u Beogradu, saopštila je Privredna komora Srbije.

Na sastanku su razmatrane mogućnosti saradnje u industriji mesa i mesnih prerađevina kroz zajednička ulaganja koristeći pogodnosti koje Srbija poseduje kao atraktivna investiciona destinacija. Poseban naglasak stavljen je na mogućnosti izvoza iz Srbije poljoprivrednih mašina za male i srednje farme, budući da Brazil deo potreba za poljoprivrednim mašinama zadovoljava iz uvoza.

Kao konkretizacija međuinstitucionalnog dijaloga, učesnici sastanka su se saglasili da se na jesen putem video konferencije organizuju bilateralni sastanci srpskih i brazilskih kompanija.

Brazil sa preko 215 miliona stanovnika tradicionalno predstavlja najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije u Latinskoj Americi sa kojim je razmena od preko 200 miliona dolara veća od zbira razmene Srbije sa svim ostalim zemljama latinoameričkog kontinenta.

Međutim, potencijal za dalje unapređenje trgovinskih odnosa sa Brazilom i dalje je značajan, zaključeno je na sastanku predstavnika udruženja PKS i brazilske delegacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.