Knjaževac ima velike planove za turizam, prvi korak istražna bušotina na izvorištu

Planirana gradnja hotela i vikend naselja u Rgoškoj banji

BiznisSrbijaTurizamVesti

14.6.2023 10:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Planirana gradnja hotela i vikend naselja u Rgoškoj banji Planirana gradnja hotela i vikend naselja u Rgoškoj banji
Javno preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac raspisalo je javnu nabavku za izradu istražne bušotine na području sela Rgošte kod Knjaževca. Reč... Planirana gradnja hotela i vikend naselja u Rgoškoj banji

Javno preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju opštine Knjaževac raspisalo je javnu nabavku za izradu istražne bušotine na području sela Rgošte kod Knjaževca.

Reč je o prvoj fazi za koju je krajem marta ove godine potpisan ugovor između Opštine Knjaževac i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština, prenosi eKapija. Rok za konkurisanje na tender je 22. jun.

Tenderom je predviđena izrada duboke istražne bušotine dubine orijentaciono do 300 metara sa pratećim hidrodinamičkim i hidrohemijskim ispitivanjima količine i kvaliteta podezmnih voda, kojim bi se zahvatile termomineralne vode ili podzemne vode povišenih temperatura. Bušotina se nalazi na periferiji Knjaževca, u neposrednoj blizini termomineralnih izvora Rgoške banje.

U aprilu je, inače, održana javna prezentacija izmena i dopuna planu detaljne regulacije sportsko-rekreacionog i zdravstveno-rehabilitacionog centra Banjica, na kojoj je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić najavio planove za izgradnju i investiranje u kompleks Banjica.

On je tada istakao da postoji želja da dr Rgošte, koje je ozbiljan resurs knjaževačke opštine, i termo-mineralno izvorište, prilagodi mogućnostima. Da bi se iskoristila topla voda, najavio je da će na izvorištu biti rađena istražna bušotina na lokaciji koju je studija Rudarsko-geološkog instituta definisala da na dubini od 250 metara postoji moguća kaptaža, koja ima izdašnost od 100 litara u sekundi, što je, kako je rečeno retkost, i ne eksploatiše se u ovom delu Balkana.

„Dobili smo sredstva od Vlade Srbije, i sa istražnom bušotinom bi trebalo da se počne u toku ove godine, da bi se utvrdilo kolika je i temperatura. Može da bude značajno toplija voda, ili potpuno hladna, ali dok se ne uradi istražna bušotina, to ne može da se zna. U planu je gradnja hotela na površini koja je u javnoj svojini, a za taj projekat urađen je i projekat za izvođenje, i izdata i građevinska dozvola“, naglasio je Đokić, a prenosi lokalni portal timocka.rs.

Predsednik opštine Knjaževac dodao je da to nije jedini objekat koji u delu oko bazena može da bude zanimljiv. Drugi potez je pored niškog puta gde su, kako je rekao, takođe omogućili da vlasnici zemlje mogu da grade hotele ukoliko budu zainteresovani, ili da zemlju ustupe nekom drugom.

„Lokacija preko puta bazena predviđena je za jedno vikend naselje, gde su ljudi već počeli da kupuju placeve. Te ljude treba uvesti u legalne tokove, omogućiti im sutradan gradnju pod legalnim uslovima, priključke na komunalnu infrastrukturu i funkcionisanje u sistemu“, istakao je Đokić.

Podsetimo, prošle godine je počela gradnja rehabilitacionog velnes centra u Rgoškoj banji, a sada, kako je najavio Đokić, sledi njegovo opremanje.

  • MAJA

    15.6.2023 #1 Author

    Mnogo smo bogata zemlja resursima i to treba iskoristiti

    Odgovori

  • DUCA

    18.6.2023 #2 Author

    Sjajno što će moći da se uživa u još jednoj banji u Srbiji.

    Odgovori

  • LJILJANA95

    27.6.2023 #3 Author

    Ovo bi bilo sjajno.

    Odgovori

  • BOBICA

    2.7.2023 #4 Author

    Sjajne vesti za tako lepo mesto!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...