Uprava za javni dug zakazala tri aukcije u januaru

Planirana prodaja ukupno 45 milijardi dinara i 50 miliona evra u obveznicama

Vesti

4.1.2023 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Planirana prodaja ukupno 45 milijardi dinara i 50 miliona evra u obveznicama Planirana prodaja ukupno 45 milijardi dinara i 50 miliona evra u obveznicama
Uprava za javni dug zakazala je tri aukcije tokom januara, na kojima će kupcima ponuditi obveznice u dinarima i denominovane u evrima, i to... Planirana prodaja ukupno 45 milijardi dinara i 50 miliona evra u obveznicama

Uprava za javni dug zakazala je tri aukcije tokom januara, na kojima će kupcima ponuditi obveznice u dinarima i denominovane u evrima, i to počev od 9. januara, kada će tržištu biti ponuđene obveznice iz emisije ukupne vrednosti od 50 milijardi dinara, sa planiranim obimom prodaje od 15 milijardi dinara.

Vlada Srbije je 22. decembra donela Odluke o emisiji državnih hartija od vrednosti za 2023. godinu, navedeno je na sajtu Uprave za javni dug, a jedna od njih je Odluka o povećanju obima emisije obveznica sa rokom dospeća 20. avgusta 2032. godine. Povećanje iznosi ukupno 50 milijardi dinara, a na aukciji 9. januara biće ponuđene obveznice iz te emisije, sa planiranim obimom prodaje od 15 milijardi dinara, kuponom od 4,5 odsto i ročnosti 12,5 godina.

„Obveznice koje se emituju na osnovu navedene odluke u iznosu od 50 milijardi dinara, konsoliduju se i predstavljaju jedinstvenu emisiju sa obveznicama inicijalno emitovanim 18. februara 2020. godine (ISIN: RSMFRSD86176; tiker: RSOB20193), odnosno vrši se dodatna prodaja obveznica sa istim karakteristikama koje se odnose na valutu, kuponsku stopu i datum dospeća. Ukupan obim emisije ove obveznice, nakon konsolidacije, iznosiće 198,33 milijarde dinara“, navedeno je u saopštenju na portalu Uprave za javni dug.

Vlada je donela i Odluku o emisiji dinarskih obveznica, sa rokom dospeća dve godine, ukupne nominalne vrednosti 100 milijardi dinara, po kuponskoj stopi od pet odsto. Te obveznice, sa planiranim obimom prodaje od 30 milijardi dinara, biće ponuđene na aukciji 23. januara.

Između te dve aukcije zakazana je i jedna na kojoj će biti ponuđena emisija obveznica denominovanih u evrima, vrednosti 100 miliona evra, sa rokom dospeća dve godine i po kuponskoj stopi od 2,50 odsto. Ta aukcija, na kojoj je planirani obim prodaje 50 miliona evra u obveznicama održaće se 19. januara.

  • FRUIT04

    8.1.2023 #1 Author

    A obveznice za obestecenje vlasnika oduzete imovine… Opet ppojeo vuk magarca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...