Regionalni panel Ekonomskog fakulteta: Kako zajedno do boljih kadrova

Planove i programe obrazovanja uskladiti sa potrebama tržišta

BiznisBolji posaoSrbijaU fokusuVesti

29.9.2021 18:33 Autor: Stanislav Stanišić 0

Planove i programe obrazovanja uskladiti sa potrebama tržišta Planove i programe obrazovanja uskladiti sa potrebama tržišta
Nastavni programi i udžbenici za sada ne uspevaju da pokriju promene koje se dešavaju na tržištu i zato je neophodna konstantna komunikacija fakulteta i... Planove i programe obrazovanja uskladiti sa potrebama tržišta

Nastavni programi i udžbenici za sada ne uspevaju da pokriju promene koje se dešavaju na tržištu i zato je neophodna konstantna komunikacija fakulteta i privrednih subjekata kako bi se odgovorilo novim zahtevima, rečeno je na regionalnom online panelu ,,Visoko obrazovanje za visoku privredu: Kako zajedno do boljih kadrova” u organizaciji beogradskog Ekonomskog fakulteta.

O ovoj temi govorili su i predstavnici privrede Dragomir Kostić direktor Atlantic Grupe, Alisa Evsina HR direktor NIS-a i Ivan Topličić direktor kompanije Planetsoft, kao i prof. dr Mario Spremić sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, dr Dragan Gligorić, prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta u Banja Luci i prof. dr Dragan Lončar, prodekan za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Privrednici ističu da je neophodno da dijalog sa obrazovnim institucijama bude kontinuiran, a da brze promene zahtevaju odgovor akademske zajednice, ističući da kod studenata nedastaju praksa i operativna znanja.

„Očekujemo da uskoro u lancu snabdevanja potpuno nestanu prodavnice jer neće biti potrebne“, navode privrednici i dodaju da se ovakvi koraci ne nalaze u formalnom obrazovanju ali da kompanije zbog svog opstanka moraju da se prilagođavaju.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar, je rekao da je nerealno očekivati da formalno obrazovanje formira kadrove kada su promene na tržištu konstantne i da zato fakultet mora da studentima pruži neformalno i informalno obrazovanje, kroz dodatne programe i praksu. Lončar ističe da poslodavci već na završnim godinama targetiraju studente sa najboljim prosekom.

Mario Spremić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta smatra da je potrebno studente što više motivisati na volontiranje kroz rad na društveno odgovornim projektima svojih udruženja, jer se na taj način spremaju za što bržu integraciju u funkcionisanje privrede.

Dragan Gligorić sa Ekonomskog fakulteta u Banja Luci zaključuje da privrednici nemaju vremena da neko posle završenih studija prolazi i kroz praksu, i da baš zbog toga njegov Univerzitet insistira na praktičnom angažovanju.

Svi učesnici panela se slažu da je sada mnogo manji jaz između očekivanja privrede i svršenog diplomca, ali da tek predstoje konkretni koraci koji će zadovoljiti obe strane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...