Povećanje zavisi od stope rasta i pregovora sa MMF-om

Plate u javnom sektoru od januara veće između 12,5 i 14 odsto

NovacSrbijaVesti

29.7.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Plate u javnom sektoru od januara veće između 12,5 i 14 odsto Plate u javnom sektoru od januara veće između 12,5 i 14 odsto
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da plate u javnom sektoru od januara budu veće između 12,5 i 14 procenata. „To možemo... Plate u javnom sektoru od januara veće između 12,5 i 14 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da plate u javnom sektoru od januara budu veće između 12,5 i 14 procenata.

„To možemo da uradimo, ali molim ljude da se ne naljute ako ne bude 14 odsto, jer sve ovo uspevamo da uradimo tako što držimo javne finansije pod kontrolom“, naglasio je Vučić u gostovanju na TV Pink.

„Napravili smo planove da povećamo plate i mnogo više. Mi očekujemo da plate od 1. januara budu uvećane između 12,5 i 14 odsto, što će opet će biti značajno više nego što je međugodišnja inflacija. Nigde drugo neće toliko rasti primanja na takav način i da opet ne ugrozimo stopu javnog duga“, rekao je Vučić.

Dodao je da je to 700 miliona evra više iz budžeta ukoliko je stopa inflacije 13 odsto.

„To je za javni sektor, za lekare, medicinske sestre, prosvetne radnike, policajce, vojnike. Gledaćemo da to ide i na 14 odsto, ali to nam zavisi od stope rasta i od pregovora sa MMF-om“, istakao je Vučić.

On je dodao da ukoliko bude dobro išlo povećanje je moguće i u decembru.

„Za nas je važno povećanje penzija za 19 odsto, pokušaćemo da deo podignemo već od oktobra“, istakao je.

„Naši strukturalni problemi su javna preduzeća – EPA, Srbijagas, Srbijašume – ali su oni u celini uz sve rizike koje nose nedovoljno veliki da bi mogli da nam ugroze javne finansije“, objasnio je Vučić.

„Ulažemo toliko u plate i penzije jer želimo da nam potrošnja bude jedan od stubova rasta. Naš dinar je čvrst i stabilan. Uvećali smo BDP, plate će biti iznad 700 evra, a da ne podignemo javni dug. Zato hoćemo da ovako podignemo plate i da smanjenjem poreza i doprinosa stimulišemo privatnike da se približe javnom sektoru po zaradama“, rekao je predsednik Srbije.

„Nama je najveći interes da osnažimo privatnike, oni izdržavaju Srbiju“, dodao je. „Ako obezbedimo ovakve plate i stabilnost u snabdevanju onda smo na izvanrednom putu. Hrvati su napravili mnogo lep most, ali to je 500 miliona evra, nas samo obilaznica oko Kragujevca košta više od toga. Evropi hvala, oni hoće da učestvuju za brzu prugu do Niša i možda pruge do Crne Gore – oni nam tu daju 600+700 miliona evra“, preneo je Vučić.

  • VERA

    30.7.2022 #1 Author

    Svakako je to dobro ali da li je dovoljno povecanje plata.

    Odgovori

  • GOCA BG

    7.8.2022 #2 Author

    Sem javnog sektora, sta je sa ostalima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...