PLEKSIGLAS SVE TRAŽENIJI U REGIONU Povećana potražnja u Hrvatskoj i BiH

EUInvesticijeRegionVesti

24.4.2020 15:03 Autor: Julijana Vincan 0

PLEKSIGLAS SVE TRAŽENIJI U REGIONU Povećana potražnja u Hrvatskoj i BiH PLEKSIGLAS SVE TRAŽENIJI U REGIONU Povećana potražnja u Hrvatskoj i BiH
Tokom pandemije korona virusa primetno je sve više pregrada od pleksiglasa u poslovnim objektima, prodavnicama, kriznim štabovima, bankama, poštama, apotekama i drugim objektima. Mnogi... PLEKSIGLAS SVE TRAŽENIJI U REGIONU Povećana potražnja u Hrvatskoj i BiH

Tokom pandemije korona virusa primetno je sve više pregrada od pleksiglasa u poslovnim objektima, prodavnicama, kriznim štabovima, bankama, poštama, apotekama i drugim objektima. Mnogi poslodavci su posegnuli za ovakvom merom zaštite od širenja zaraze korona virusom u svojim objektima, čime je drastično povećana potražnja za ovim materijalom, a očekuje se još veća potražnja u narednom periodu. Nakon nestašice zaštitnih maski u prvoj fazi epidemije, u ovoj drugoj, u kojoj se mnoge zemlje pripremaju za postupnu normalizaciju života, pleksiglas je takođe postao teško dostupan i tražen materijal.

U prva tri meseca ove godine u BiH je povećan uvoz ovog materijala za 26.447 kilograma u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Više su traženi viziri nego zaštitne pregrade, ali se očekuje i veća potražnja pregrada u narednom periodu. U ovoj zemlji ne postoji proizvodnja pleksiglasa, pa se uglavnom uvozi iz EU, a manji deo iz Turske, pišu Nezavisne novine. Objašnjeno je i da cena zavisi od debljine pleksiglasa, a jedan kvadrat pleksiglasa debljine četiri milimetra košta 42,5 konvertibilne marke (oko 2.560 dinara) plus PDV.

Brane od pleksiglasa propisane su kao deo obaveznih epidemioloških mera u mnogim uslužnim i trgovačkim delatnostima kojima će se, najnovijim planom hrvatske Vlade, dozvoliti da ponovo rade, piše Slobodna Dalmacija. Već se uveliko na hrvatskom tržištu nude i zaštitne pregrade od pleksiglasa za razdvajanje stolova u restoranima i kafićima, a u prodaji je i pregradni asortiman za frizerske salone ili taksiste.

Viziri za glave trgovaca su takođe najčešće od pleksiglasa, kao i kutije s otvorima za ruke za zdravstvene radnike. Izrađuju se i pregrade za razdvajanje putnika u unutrašnjosti aviona, za zaštitu putnika u vagonima metroa i autobusima, kao i prozirni paravani za samostalno ili porodično razdvajanje na javnim plažama. Najavljeno je i da bi čim se najave datumi planiranog otvaranja škola u Hrvatskoj, na tržište mogle biti lansirane i učeničke prozirne kapsule. Najkvaliteniji je nemački pleksiglas, a veliki evropski proizvođači još su i Španija i Italija. Kina uglavnom nudi tu robu lošijeg kvaliteta, ali je trenutno i nema na tržištu.

Kabine na plaži za post-pandemijsko letovanje

Predviđanja stručnjaka kažu da će pad prometa biti najmanje 60 odsto, dok drugi imaju još gore prognoze za post-pandemijsko letovanje. Međutim, Italijani aktivno razmišljaju o tome kako da spasu sezonu. Kompanija iz Riminina Nuova Neon 2, specijalizovana za krovove, štandove i prozore, predlog kako da se održi socijalna distanca između kupača na plaži ove letnje sezone, piše Sky News. Oni su predložili montažu transparentnih kabina na plaži veličine 4,5×4,5 metra koje bi se pravile od pleksiglasa i aluminijumskih profila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...