Promena kursa posle izbora u Sloveniji

Pobeda ekološkog pokreta Roberta Goloba

EUVesti

25.4.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 11

Pobeda ekološkog pokreta Roberta Goloba Pobeda ekološkog pokreta Roberta Goloba
Slobodarski pokret za zaštitu životne sredine, koji predvodi Robert Golob, ostvario je pobedu na parlamentarnim izborima u nedelju u Sloveniji. Na osnovu 87 odsto... Pobeda ekološkog pokreta Roberta Goloba

Slobodarski pokret za zaštitu životne sredine, koji predvodi Robert Golob, ostvario je pobedu na parlamentarnim izborima u nedelju u Sloveniji. Na osnovu 87 odsto prebrojanih glasova Pokret Slobode osvojio je 40 mandata, dok je partiji SDS, aktuelnog premijera Janeza Janše pripalo 29 mandata, saopštila je Državna izborna komisija (DIK).

U Sloveniji je u nedelju 1,7 miliona građana s pravom glasa biralo novi saziv parlamenta u kome ima 90 mesta, od kojih dva pripadaju manjinama. Ako stranka Goloba bude osvojila više od 36 mandata biće to najviše u istoriji parlamentarizma u Sloveniji. U procentima Pokret Sloboda je osvojio oko 35,8 odsto glasova birača.

„Danas možemo da plešemo, ali je sutra novi dan, Moramo da počnemo naporno da radimo kako bismo opravdali ovo poverenje birača“, rekao je Golob koji se pristalicama obratio video porukom, jer se zbog koronavirusa nalazi u izolaciji, prenose Vijesti. Analitičari ocenjuju da su građani pokazali čvrstu opredeljenost za zapadnoevropske demokratske vrednosti.

Janez Janša/Foto: Beta-AP@Darko Bandić

Demohriščanska Nova Slovenija osvojila je osam mandata, a stranka Socijalnih demokrata sedam mandata. Liderka Socijalnih demokrata Tanja Fajon najavila je da će formirati koaliciju sa pokretom koji predvodi Golob. Levica Luke Meseca osvojila je, prema nezvaničnim rezultatima, četiri mandata.

Pokret Sloboda je ekološki pokret koji je osnovao menadžer Robert Golob (55). On je slovenačkoj javnosti do sada bio poznat kao direktor državne elektrooprivrede. Preuzeo je predsedavanje Strankom zelene akcije početkom godine i preimenovao je u Pokret Sloboda (svoboda). U prethodnom sazivu parlamenta imali su dva mandata, prenosi Deutsche Welle.

U ispitivanjima javnog mnjenja, pre izbora, Janšin SDS bio je na 24 odsto podrške, a Golob na 27 odsto. Janši se prebacivalo da je tokom svog mandata potkopao demokratske strukture u zemlji i ugrozio slobodu medija.

  • TINA

    25.4.2022 #1 Author

    Sigurno je da je narod izabrao najbolje

    Odgovori

  • TATJANA

    25.4.2022 #2 Author

    Nadamo se da ce i odnosi sa Slovenijom ici u jos boljem pravcu

    Odgovori

  • STRELAC

    25.4.2022 #3 Author

    Bravo za Slovence.Dokazali su da ne zaboravljaju i ne prastaju!

    Odgovori

  • SANJA

    25.4.2022 #4 Author

    Sada cemo da vidimo sta ce on napraviti

    Odgovori

  • MAJALG

    25.4.2022 #5 Author

    Izabrano je ono kako je narod zeleo, a zna kakva je orijentacija Roberta Goloba.

    Odgovori

  • VANJA

    25.4.2022 #6 Author

    Bravo!

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.4.2022 #7 Author

    Sa razlogom je izabran…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    26.4.2022 #8 Author

    Lepo, u svakom slučaju da dodje malo do promene. Njegov skok na izborima je fascinantna. Sa, 2 poslanika na 40.Svaka čast.

    Odgovori

  • Anna

    26.4.2022 #9 Author

    Orijentacija na pitanja ekologije umesto na politikantske ideje govori o visokoj svesti Slovenaca koja su pitanja zaista bitna za život. Bravo! Svaka čast!

    Odgovori

  • SNEZANA

    26.4.2022 #10 Author

    Izabrali su najboljeg.

    Odgovori

  • NINICA

    31.5.2022 #11 Author

    Sigurno je sa razlogom izabran, samo napred!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...