investicija vredna 30 miliona evra

Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

13.5.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad
Rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad na Dunavu, u čiji se razvoj vlasnik „DP World“ obavezao da investira 30 miliona evra, počela je u... Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad

Rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad na Dunavu, u čiji se razvoj vlasnik „DP World“ obavezao da investira 30 miliona evra, počela je u petak radovima na izgradnji novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Za dve godine biće izgrađen prvi kontejnerski terminal na ovom delu Dunava koji će biti od velikog značaja za razvoj logistike i privrede u Srbiji, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Takođe, biće izgrađeno devet silosa ukupnog kapaciteta 40.000 kubnih metara čime će Luka Novi Sad po prvi put u istoriji ponuditi uslugu skladištenja koja je od ogromnog značaja za razvoj agroindustrije.

„U cilju daljeg razvoja Luke Novi Sad, a u interesu ukupne privrede Srbije, uspostavili smo saradnju sa jednim od najvećih lučkih operatera u svetu, kompanijom ‘DP World’ i tu se nećemo zaustaviti. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija za rečnu infrastrukturu. Ulagaćemo u razvoj luka u Bogojevu, Prahovu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu“, rekao je na svečanosti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Dodao je i da su završeni radovi na Dunavu i rekonstrukciji brodske prevodnice Djerdap 1, započeti su radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice Đerdap 2, dok će za nekoliko meseci započeti radovi na uklanjanju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova.

Generalni direktor „DP World“ Novi Sad Кlaudio Negreanu naglasio je da čini sve kako bi kompanija ispunila obećanje dato pre nekoliko godina kada je došla u Novi Sad, da će novosadska luka biti najvažnija u Srbiji.

„Iskustvo mi govori i da nikada nije bilo tako teško sačuvati stare ali proverene i pronaći nove puteve transporta robe i kombinovati to sa novim načinima koji obezbeđuju da roba stigne do različitih tržišta i kupaca brzo, efikasno i održivo. Zato ‘DP World’, kao vodeća svetska kompanija u transportu i logistici, sprovodi ovu najveću investiciju u istoriji luke u Novom Sadu“, istakao je Negreanu.

Početku radova na rekonstrukciji Luke Novi Sad prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je istakao da je ovo projekat koji je značajan za grad i zemlju, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja.

  • N.N.

    13.5.2022 #1 Author

    Ko zna koliko ce trajati

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #2 Author

    Samo neka s ešto više radi i ulaže na rekonstrukcije.

    Odgovori

  • VERA

    13.5.2022 #3 Author

    Ma samo kada su počeli rekonstrukciju, biće gotovo za njihovog mandata.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #4 Author

    Bitno je da su rekonstrukcije zapocete…

    Odgovori

  • TINA

    15.5.2022 #6 Author

    Bitno je da se I zavrsi

    Odgovori

  • NATI29

    15.5.2022 #7 Author

    Samo da im ne zafale pare

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #8 Author

    Bitno je da se sve zavrsi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...