investicija vredna 30 miliona evra

Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

13.5.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad
Rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad na Dunavu, u čiji se razvoj vlasnik „DP World“ obavezao da investira 30 miliona evra, počela je u... Počela rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad

Rekonstrukcija i modernizacija Luke Novi Sad na Dunavu, u čiji se razvoj vlasnik „DP World“ obavezao da investira 30 miliona evra, počela je u petak radovima na izgradnji novog vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Za dve godine biće izgrađen prvi kontejnerski terminal na ovom delu Dunava koji će biti od velikog značaja za razvoj logistike i privrede u Srbiji, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Takođe, biće izgrađeno devet silosa ukupnog kapaciteta 40.000 kubnih metara čime će Luka Novi Sad po prvi put u istoriji ponuditi uslugu skladištenja koja je od ogromnog značaja za razvoj agroindustrije.

„U cilju daljeg razvoja Luke Novi Sad, a u interesu ukupne privrede Srbije, uspostavili smo saradnju sa jednim od najvećih lučkih operatera u svetu, kompanijom ‘DP World’ i tu se nećemo zaustaviti. Spremili smo više od pola milijarde evra investicija za rečnu infrastrukturu. Ulagaćemo u razvoj luka u Bogojevu, Prahovu, Sremskoj Mitrovici i Beogradu“, rekao je na svečanosti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Dodao je i da su završeni radovi na Dunavu i rekonstrukciji brodske prevodnice Djerdap 1, započeti su radovi na rekonstrukciji brodske prevodnice Đerdap 2, dok će za nekoliko meseci započeti radovi na uklanjanju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava kod Prahova.

Generalni direktor „DP World“ Novi Sad Кlaudio Negreanu naglasio je da čini sve kako bi kompanija ispunila obećanje dato pre nekoliko godina kada je došla u Novi Sad, da će novosadska luka biti najvažnija u Srbiji.

„Iskustvo mi govori i da nikada nije bilo tako teško sačuvati stare ali proverene i pronaći nove puteve transporta robe i kombinovati to sa novim načinima koji obezbeđuju da roba stigne do različitih tržišta i kupaca brzo, efikasno i održivo. Zato ‘DP World’, kao vodeća svetska kompanija u transportu i logistici, sprovodi ovu najveću investiciju u istoriji luke u Novom Sadu“, istakao je Negreanu.

Početku radova na rekonstrukciji Luke Novi Sad prisustvovao je i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je istakao da je ovo projekat koji je značajan za grad i zemlju, jer će se ovom investicijom dalje razvijati i potencijali ovog kraja.

 • N.N.

  13.5.2022 #1 Author

  Ko zna koliko ce trajati

  Odgovori

 • Milovan94

  13.5.2022 #2 Author

  Samo neka s ešto više radi i ulaže na rekonstrukcije.

  Odgovori

 • VERA

  13.5.2022 #3 Author

  Ma samo kada su počeli rekonstrukciju, biće gotovo za njihovog mandata.

  Odgovori

 • GOCA BG

  13.5.2022 #4 Author

  Bitno je da su rekonstrukcije zapocete…

  Odgovori

 • TINA

  15.5.2022 #6 Author

  Bitno je da se I zavrsi

  Odgovori

 • NATI29

  15.5.2022 #7 Author

  Samo da im ne zafale pare

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...