Najtraženiji poslovi u uslužnim delatnostima

Za 300 dinara po satu lako se nalaze radnici preko omladinskih zadruga 

BiznisBolji posaoSrbija

13.5.2022 10:21 Autor: Ljiljana Begović 22

Za 300 dinara po satu lako se nalaze radnici preko omladinskih zadruga  Za 300 dinara po satu lako se nalaze radnici preko omladinskih zadruga 
Početak sezone godišnjih odmora je vreme kada poslodavci neretko traže dodatnu radnu snagu preko omladinskih zadruga, zbog velikog odliva radnika u zemlje regiona. Iz... Za 300 dinara po satu lako se nalaze radnici preko omladinskih zadruga 

Početak sezone godišnjih odmora je vreme kada poslodavci neretko traže dodatnu radnu snagu preko omladinskih zadruga, zbog velikog odliva radnika u zemlje regiona. Iz zadruge „Bulevar“ kažu da su od strane omladinaca najtraženiji oni poslovi za koje je ugovorena dobra cena sata.

“Za poslove sa cenom sata od 300 dinara neto i više vrlo je lako obezbediti omladince za rad”, ističu naši sagovornici.

Kada je reč o vrsti poslova, oni koji žele da rade preko omladinskih zadruga najviše traže angažovanje u uslužnim delatnostima.

Prema našem iskustvu, poslovi koji se preko leta najviše traže od strane omladinaca su pomoćni poslovi u buticima, kafićima, na pakovanju, rad u administraciji. U svakom slučaju, uvek su najtraženiji oni poslovi koji su dobro plaćeni, bez obzira na vrstu i težinu rada”, naglašavaju iz omladinske zadruge “Bulevar”.

Minimalna nadoknada po satu koju je utvrdio Omladinski zadružni savez iznosi 201,22 dinara, a u zavisnosti od prirode posla može biti i do 360 dinara. Najniža osnovica na koju se obračunavaju i plaćaju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje iznosi 30.880 dinara.

Ugovor o radu

Zaposleni koji bude angažovan preko omladinske zadruge ne zasniva klasičan ugovor o radu, već ima status lica angažovanog na privremeno-povremenim poslovima.

Odredbom člana 198. Zakona o radu data je mogućnost poslodavcu da radi obavljanja privremenih poslova i zapošljavanja zaključi ugovor sa licem koje je član omladinske ili studentske zadruge za obavljanje posla koji ne traje duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini. Za takve poslove mogu se prijaviti studenti uzrasta do 26. godine života, učenici ili lica starosti do 30 godina.

Foto: Pixabay.com

„Ugovor o privremenim i povremenim poslovima odnosi se pre svega na poslove za koje poslodavac nema trajni interes da zasnuje radni odnos sa radnikom, jer su to poslovi koji traju s vremena na vreme ili su sezonski ili se radnici angažuju zbog povećanog obima posla. Ovi poslovi ograničeni su na period od 120 radnih dana u kalendarskoj godini, s tim da zadrugar može da radi i duže od tog perioda ako promeni vrstu posla, jer ograničenje se odnosi na konkretan posao, a ne na sve poslove u toku godine“, objašnjavaju naši sagovornici.

Poslodavac može radno da angažuje zadrugara omladinske, odnosno studentske zadruge, pod uslovom da ima uput za rad od strane zadruge ili se zaključuje ugovor o poslovnoj saradnji između zadruge i poslodavca kojim se utvrđuju obaveze, prava i uslovi rada člana zadruge.

„Obavljanje poslova preko omladinske zadruge je rad van radnog odnosa, pa se time prava zadrugara ne mogu u svemu poistovetiti sa svim pravima radnika zaposlenih u radnom odnosu, a to znači da nemaju pravo na godišnji odmor, plaćeno odsustvo, bolovanje“, navode iz omladinske zadruge “Bulevar”.

Porez i doprinosi na zarade zadrugara plaćaju se na svaki ostvareni prihod, prema realizovanom pojedinačnom ugovoru za rad, bez obzira na to da li posao traje jedan ili više dana.

Omladinska zadruga izdaje uput za rad za svaki zaključeni posao (uput za rad ima sve elemente ugovora između zadruge, zadrugara i poslodavca). Poslodavac i zadruga samostalno se opredeljulju da li će pre upućivanja omladinca na rad kod poslodavca zaključiti ugovor ili će zadruga samo dati uput.

Bez obzira na to koji je akt osnov za radno angažovanje, on mora da sadrži osnovne elemente ugovora, obaveze i prava poslodavca i zadrugara i uslove rada koje je poslodavac dužan da obezbedi zadrugaru za vreme radnog angažovanja.

  • Lelica

    13.5.2022 #1 Author

    Sad je sve manje i studenata koji hoce da rade.

    Odgovori

  • jelena93

    13.5.2022 #3 Author

    Pa naravno, za dzabe neće niko da radi..

    Odgovori

  • N.N.

    13.5.2022 #4 Author

    Velika je potraznja za radnicima ali njih nema

    Odgovori

  • IVAN

    13.5.2022 #5 Author

    Mnogo malo

    Odgovori

  • VERA

    13.5.2022 #6 Author

    Studenti su trazeni jer su najmanje plaćeni

    Odgovori

  • Anna

    13.5.2022 #7 Author

    Sa satnicom od 300din/sat može da zaradi oko 40-ak hiljada mesečno što je generalno lep džeparac za odlazak na more u septembru

    Odgovori

  • TATJANA

    13.5.2022 #8 Author

    Uvek je studentima dobro doslo da zarade koji dinar

    Odgovori

  • Emilija

    13.5.2022 #9 Author

    Dobro je da poatoji takva mogucnost a i Omladinske zadruge kao sto je Bulevar

    Odgovori

  • MARA

    13.5.2022 #10 Author

    I mladi treba da žive od necega..

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #11 Author

    Bitno da je sat 300 rsd a to kakvi su uslovi…

    Odgovori

  • TINA

    13.5.2022 #12 Author

    Studentima je to sasvim dovoljno da podmire svoje licne potrebe

    Odgovori

    • IVAN

      13.5.2022 #13 Author

      Taman da imaju za dzeparac

      Odgovori

  • Lolek

    13.5.2022 #14 Author

    za 1000din sve moze

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #15 Author

    Ko zeli da radi,posla ima…

    Odgovori

  • SANJA

    14.5.2022 #17 Author

    I studenti su ljudi,to je izrabljibanje mlade snage

    Odgovori

  • MAJALG

    14.5.2022 #18 Author

    To bi trebao da bude neki minimum, mislim da ce u narednom periodu biti tesko naci radnu snagu pogotogo sto je mnogo kvalitetne radne snage vec napustilo Srbiju.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    15.5.2022 #19 Author

    Korektno i ohrabrujuce za studente npr

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #20 Author

    Za studente je to ok dnevnica

    Odgovori

  • GINKO

    7.6.2022 #21 Author

    To je od mladosti učenje za preživljavanje do starosti

    Odgovori

  • DASHA

    9.9.2023 #22 Author

    Studentima svaki dinar znaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...