Feller ulaže pet miliona evra u fabriku

Kompanije subotičke Slobodne zone posluju odlično uprkos korona krizi

Firme u fokusuInfrastrukturaInvesticijeNovacSrbijaU fokusuVesti

13.5.2022 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Kompanije subotičke Slobodne zone posluju odlično uprkos korona krizi Kompanije subotičke Slobodne zone posluju odlično uprkos korona krizi
Firme koje posluju u Slobodnoj zoni u Subotici, i ove, ali i prethodne dve godine, tokom korona krize, poslovale su sa odličnim rezultatima. Zbog... Kompanije subotičke Slobodne zone posluju odlično uprkos korona krizi

Firme koje posluju u Slobodnoj zoni u Subotici, i ove, ali i prethodne dve godine, tokom korona krize, poslovale su sa odličnim rezultatima. Zbog dobrog poslovnog okruženja, u tu privrednu zonu stigla je i jedanaesta inostrana investicija.

Austrijsko preduzeće Feller, koje proizvodi kablove za napajanje za svetske kompanije, kao što su Bosch, Hewlett-Packard i Cisco, u subotičku fabriku investiraće pet miliona evra, a u prvoj fazi zaposliti stotinu radnika, prenosi RTS.

„Kada smo odlučili da proširujemo proizvodnju, sa Austrijskom privrednom komorom smo zaključili da je pravo mesto za nas Subotica. U razgovorima sa budućim radnicima uvideli smo da su odlično obrazovani i talentovani. Zato je naš dolazak u Srbiju prava odluka“, izjavila je vlasnica i direktorka kompanije Feller Barbara Ašer (Barbara Ascher).

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić najavio je da se Grad Subotica obavezao da će uraditi sve da olakša investitoru oko svih procedura.

Slobodna zona u Subotici je 2020. godine bila na prvom mestu po prometu u Srbiji, a prošle godine ostvaren je takođe veoma dobar rezultat.

„Ukupan ostvareni promet je oko 700 miliona evra, što znači da nije bilo velikih oscilacija u poslovanju, a ono što nas izuzetno ohrabruje je da su u prvom kvartalu ove godine rezultati sjajni“, istakao je direktor Slobodne zone Subotica Saša Gravorac.

Američka firma Ametek, koja proizvodi elektromotore za Boeing i Airbas, više od deset godina razvija posao u Subotici. Navode da ni pandemija, ni ratne okolnosti u Evropi, nisu omele uspešno poslovanje.

„Prošla godina je zaista bila rekordna. Takođe, broj radnika dostigao je 510. Mi smo prvo tromesečje zabeležili rekordne rezultate, više od 20 procenata u odnosu na isto tromesečje prošle godine. Planiramo dalje zapošljavanje radnika u proizvodnji i administraciji“, najavio je direktor kompanije Ametek Srbija Slobodan Anić.

Iako je protekle dve godine u fabrikama unutar zone bilo otpuštanja, ali i otvaranja novih radnih mesta, zaposlenost u zoni je stabilna, jer tamo radi oko 6.500 ljudi. Sindikati traže povećanje zarada.

Feller d.o.o.

BEOGRADSKI PUT 117B, 24000 Subotica, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
/ (–)
Broj zaposlenih:
/ (–)

„Većina je zatražila povećanje zarada, toplog obroka, regresa. Sindikati su pokrenuli inicijativu za pregovore sa poslovodstvom, što je dobro. S druge strane i poslovodstvo bi moralo da izađe konkretnije sa nekim predlozima koji odgovaraju predlozima koji odgovaraju ovom današnjem vremenu“, naglasio je predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice, Ištvan Huđi.

U subotičkoj Slobodnoj zoni planiraju izgradnju novih skladišnih kapaciteta za buduće investitore, kao i proširenje poslovanja na opštine Kanjiža i Senta.

  • Dzebac

    13.5.2022 #1 Author

    Samo pojedinci opstaju, i specificne delatnosti, valjda ce i ova kriza brzo proci…

    Odgovori

    • VERA

      13.5.2022 #2 Author

      Nadamo se da ovo neće dugo da traje.

      Odgovori

  • TATJANA

    13.5.2022 #3 Author

    Pametna investicija

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #4 Author

    Samo neka se što više investira

    Odgovori

  • SRDJAN

    13.5.2022 #5 Author

    Velika fabrika bas

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.5.2022 #6 Author

    Samo neka se ulaze,i da ima sto vise ovakvih kompanija…

    Odgovori

  • TINA

    15.5.2022 #7 Author

    Stvarno dobra investicija

    Odgovori

  • STRAHINJA

    15.5.2022 #8 Author

    Sl9bodne zone generalno korektno polsluju u vremenima krize

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #9 Author

    Na ovakve kompanije bilo koja vrsta “otezanog poslovanja” ne utiče

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...