Obezbeđivanje plovnih puteva uslovima niskog vodostaja

Počeli interventni bagerski radovi na Dunavu i Savi

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

16.8.2022 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Počeli interventni bagerski radovi na Dunavu i Savi Počeli interventni bagerski radovi na Dunavu i Savi
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije preduzima interventne bagerske radove na Savi i Dunavu kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva, odnosno propisana dubina... Počeli interventni bagerski radovi na Dunavu i Savi

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije preduzima interventne bagerske radove na Savi i Dunavu kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva, odnosno propisana dubina za brodove u periodu izrazito niskog vodostaja glavnim korisnicima rečnog saobraćaja, izjavio je u utorak ministar Tomislav Momirović po obilasku radova u blizini Bariča na Savi.

„Preduzimamo sve aktivnosti na Savi i Dunavu, našim glavnim vodnim koridorima kako bismo dodatno podigli efikasnost i ubrzali plovidbu, ali i osigurali stabilno obezbeđivanje tržišta ugljem, naftom i derivatima nafte. Brzom reakcijom i konstantnim ulaganjem u rečni transport uspeli smo da obezbedimo plovnost Save i Dunava i tako budemo praktično jedina država u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj u trenucima kada je vodostaj rekordno nizak“, rekao je Momirović.

On je istakao da je fokus resornog ministarstva u prethodnih osam meseci bio na investicijama u plovnost rečnih puteva, imajući u vidu da će oni postati glavni koridori za snabdevanje energentima.

Kako je istakao, na ovaj način država pokazuje koliko se bori za domaću privredu, navodeći da pri ovakvim vodostajima većina država u Evropi ili obustavlja plovidbu ili uvodi značajna ograničenja, prenosi Beta.

„Rečni saobraćaj je ključan za snabdevanje energentima i radimo na tome da obezbedimo plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi“, izjavio je Momirović.

On je dodao i da bi pristup Srbije problemu niskog vodostaja želeo da vidi i u drugim dunavskim državama, jer će, kako je naglasio, rezultati radova u Srbiji imati značajno ograničen efekat ako i druge zemlje ne pokažu isti nivo proaktivnosti.

Prema Momirovićevim rečima, iz ministarstva čine sve što je u njihovoj moći da obezbede “plovni put u uslovima izrazito niskog vodostaja”, te da očekuju da će i ostale države obezbediti barem “minimalnu prohodnost” kako ne bi došlo do potpunih obustava koje su se dogodile nizvodno od Srbije.

Momirović je najavio da će imati sastanak sa svojim kolegom iz Bugarske, kome će predložiti da se razmotre sve opcije “koje će omogućiti prohodnost Dunava za plovidbu”.

Pored Bariča, interventni bagerski radovi obavljaju se na još dve deonice na Dunavu, kod Čortanovaca i kod Futoga.

  • MIŠKOVIĆ

    16.8.2022 #1 Author

    Plovni putevi su vrlo bitni

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.8.2022 #2 Author

    Prohodnost Dunava je kljucna…

    Odgovori

  • VERA

    16.8.2022 #3 Author

    Zbog niskog vodostaja je i recni zastoj u problemu.

    Odgovori

  • N.N.

    17.8.2022 #4 Author

    Bas tako, bas je opao nivo vode.

    Odgovori

  • FRUIT04

    21.8.2022 #5 Author

    Taman se Ponadala za recni put kad ono medjutim.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...