Španska modna kuća “Inditex” počela da realizuje plan o gašenju 1.200 radnji širom sveta

Počelo zatvaranje prodavnica „Zare“

EUPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

3.3.2021 15:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Počelo zatvaranje prodavnica „Zare“ Počelo zatvaranje prodavnica „Zare“
Svetski poznata španska modna kuća „Inditex“, koju ponajviše znaju zahvaljujući brendu „Zara“, krenula je sa realizacijom prošle godine najavljenog procesa restruktuiranja kojim je predviđeno... Počelo zatvaranje prodavnica „Zare“

Svetski poznata španska modna kuća „Inditex“, koju ponajviše znaju zahvaljujući brendu „Zara“, krenula je sa realizacijom prošle godine najavljenog procesa restruktuiranja kojim je predviđeno zatvaranje oko 1.200 prodavnica širom sveta.

Plan restruktuiranja vredan oko 2,7 milijardi evra krenuo je od matičnog tržišta, Španije, gde su započeta gašenja 114 lokala od ukupno 700 radnji planiranih za zatvaranje u Evropi. Do kraja godine će u Španiji biti zatvoreno još 186 prodajnih mesta.  Nakon toga, ići će se na gašenje oko 100 radnji u Americi, a zatim i oko 400 radnji širom sveta.

Ali, već na prvom koraku u ovom procesu, koji se samo u Španiji odnosi na oko 1.000 zaposlenih,  „Inditex“ je naišao na ozbiljne probleme. Više reprezentativnih sindikata zaposlenih u „Zari“, a koji su tokom decembra prošle godine, potpisali sporazum sa menadžmentom „Inditexa“, tvrdi, naime, da veliki broj radnika koji rade u prodavnicama „Zare“ širom Španije ne čeka premeštaj u druge radnje, već otkaz.

Kako tvrde u sindikatima zaposlenih u španskoj „Zari“ , kompanija „Inditex“ je trebalo da obezbedi da svi oni koji su radili u radnjama koje se zatvaraju  imaju mogućnost da počnu da rade u drugim lokalima, u krugu od 25 kilometara od mesta gde su nekada radili. U tom slučaju, poslodavac bi zaposlenima uplaćivao za troškove prevoza do 90 evra mesečno ili bi pokrio troškove preseljenja. Ali, kako tvrde sindikati, slobodna mesta koja su zaposlenima ponuđena su, u 40 odsto slučajeva, van pokrajine u kojoj su radnici ranije radili, a u nekim slučajevima ponuda za preseljenje u novi  lokal odnosila se i na drugu zemlju. Zato je, tvrde sindikati, svaki četvrti radnik kome je ponuđen premeštaj, dao otkaz. Otpremnine za one koji, ipak, odlaze zavisi od godina provedenih u firmi.

Sindikati kažu i da im je ponuđeno da u novim objektima rade kraće od 40 sati nedeljno, u nekim slučajevima i duplo kraće, čak i do osam ili 16 sati nedeljno, uvek vikendom ili čak samo nedeljom.

Inače, ovaj modni lanac maloprodaja, najveći u svetu po obrtu,  je od 1.942 prodavnice u 2012. godini narastao na grupu sa 7.199 radnji. U naredne dve godine, međutim, planira se otvaranje svega 450 radnji, ali će se, zato, čitav sistem usmeriti na povećanje online prodaje. Ideja je da sa sadašnjim 14 odsto u ukupnoj prodaji, online kupovina poraste na čak četvrtinu, odnosno 25 odsto.

Informacija da će određeni broj prodavnica biti zatvoren u Srbiji pojavila se u ovdašnjim medijima prošlog leta.  Iz “Inditexa” su ovu informaciju odmah demantovali. Da li se nešto u međuvremenu dogovorilo i hoće li prodavnice “Zara” u Srbiji  ostati na broju, portal Biznis. Rs pokušao je da sazna kako u centrali “Inditexa”, tako i u ovdašnjoj kompaniji “Zara”. Odgovor, međutim, nismo dobili.

  • Stefan

    3.3.2021 #1 Author

    Strasno

    Odgovori

  • ZORICA.S

    3.3.2021 #2 Author

    Tuzna vest za ljubitelje Zarinih modela…

    Odgovori

  • Snežana

    3.3.2021 #3 Author

    Kako je krenulo sve ce pozatvarati…

    Odgovori

  • Dejana

    3.3.2021 #4 Author

    Već dugo najavljuju zatvaranje prodavnici i u Srbiji. Mislim da će zaposleni samo dobiti otkaz bez bilo kakvih ponuda za novo radno mesto.

    Odgovori

  • Dejana

    3.3.2021 #5 Author

    Već dugo najavljuju zatvaranje prodavnica i u Srbiji. Mislim da će zaposleni samo dobiti otkaz, bez ponuđenih alternativa.

    Odgovori

  • Fruit

    3.3.2021 #6 Author

    Znaci, ipak je istina… Sve to moze on line u korpu I dostava na kucnu adresu

    Odgovori

  • Irina

    4.3.2021 #7 Author

    Volim da nosim taj brend i krivo mi je zbog zatvaranja radnji koje su najavlhene nadam se da ce biti online mada to nije isto sto i probati u radnji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...