Posle odlaska Renaulta iz Rusije

Početak prozvodnje „antikrizne“ Lade Granta

AutomobiliLifestyleSvetVesti

9.6.2022 14:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Početak prozvodnje „antikrizne“ Lade Granta Početak prozvodnje „antikrizne“ Lade Granta
Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVaz nastavio je proizvodnju svog najprodavanijeg modela „Lada Granta“, nakon obustave proizvodnje u martu zbog nedostatka elektronskih delova zbog zapadnih... Početak prozvodnje „antikrizne“ Lade Granta

Najveći ruski proizvođač automobila AvtoVaz nastavio je proizvodnju svog najprodavanijeg modela „Lada Granta“, nakon obustave proizvodnje u martu zbog nedostatka elektronskih delova zbog zapadnih sankcija Moskvi. Proizvodne trake pokrenute su u sredu, prvi put posle odlaska francuskog Renaulta iz Rusije u maju.

AvtoVaz je započeo proizvodnju pojednostavljene verzije Lade Granta Classic ’22, koja je dobila kolokvijalni naziv „antikrizna“. Nova verzija automobila proizvodi se bez kočionog ABS sistema i zaštitnih vazdušnih jastuka, ali ima više drugih opcija od standardne Lada Granta Classic, prenosi Motor.ru.

Foto: Youtube Screenshot

Lada još nije objavila cenu automobila, ali je saopštila da će biti najpristupačnija na tržištu. Lada je istakla da je novi model „dizajniran da obezbedi maksimalnu moguću lokalizaciju automobila, eliminišući uticaj nedostatka uvoznih komponenti“. Suprotno očekivanjima „antikrizna“ Lada zadržala je elektronski servo volan i elektronsko otvaranje i zatvaranje prozora na prednjim vratima.

Kao deo standardne opreme najavljeni su i nosači dečjih sedišta i kompjuter vozila, kao i centralna brava, audio uređaj sa četiri zvučnika i čelične felne od 14 inča sa ukrasnim poklopcima. Aluminijumske felne od 15 inča dostupne su uz doplatu. Vozilo će se proizvoditi u verzijama limuzina, liftbek i karavan, kao i u sportskoj modifikaciji.

Pored nedotatka vazdušnih jastuka i ABS sistema, ekološka klasa motora „antikrizne“ Lade biće spuštena sa „evro-5“ na „evro-2“. Drugi modeli Lade, Niva Legend i Niva Travel takođe će biti pravljeni bez „složene“ elektronike, ali AvtoVaz još nije objavio tačno vreme puštanja u prodaju ovih automobila.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Pa imaju dobre planove i lepe modele vozila…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.6.2022 #3 Author

    Proizvodnja Lada modela me podseca na daciu, mislim da ce vremenom samo da napreduju, ali mnogo toga i zavisi od ekomomske situacije u Rusiji.

    Odgovori

  • Boba3

    10.6.2022 #4 Author

    Lepa vest, oduvek sam cekao nase automobile

    Odgovori

  • roka

    10.6.2022 #5 Author

    spade mi mačak sa frižidera od smeha !!!

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.6.2022 #6 Author

    Videcemo kako ce se sve pokazati u praksi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...