Inicijativa Open balkan

Početkom 2022. godine zajedničko tržište rada Albanije, Severne Makedonije i Srbije

RegionSrbijaVesti

20.12.2021 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Početkom 2022. godine zajedničko tržište rada Albanije, Severne Makedonije i Srbije Početkom 2022. godine zajedničko tržište rada Albanije, Severne Makedonije i Srbije
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da od sastanka u Tirani očekuje da Srbija, Albanija i Severna Makedonija dobiju zajedničko tržište rada... Početkom 2022. godine zajedničko tržište rada Albanije, Severne Makedonije i Srbije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da od sastanka u Tirani očekuje da Srbija, Albanija i Severna Makedonija dobiju zajedničko tržište rada već tokom naredne godine.

„Očekujemo da dobijemo zajedničko tržište rada, granice za prelazak koje rade 24 sata, usaglašene sertifikate, fitosanitarne, da nemamo problem koji je koštao privredu mnogo novca“, istakao je predsednik PKS, a prenosi Tanjug.

Podseća da su i ranije potpisivani neki dokumenti, poput memoranduma o saradnji, ali sada su u pitanju gotovi sporazumi koji omogućavaju da početkom sledeće godine imamo zajedničko tržište rada.

Čadež je ocenio da sastanak lidera tri zemlje u Tirani pokazuje i njihovu iskrenu želju da naprave zajedničko tržište i predstavlja poziv susedima da se uključe.

Prema njegovim rečima, regionalne ekonomije koje nisu deo inicijative, psihološki zapravo jesu deo nje. „Vide se konkretne stvari, na primer da kamion brže stigne nego pre mesec dana. Ako nađete posao u Skoplju, Valoni ili Beogradu ne treba vam tri meseca da tražite birokratske načine kako da preuzmete posao već u jednom danu“, naveo je.

Čadež navodi da po upitniku koji šalju, više od 50 odsto kompanija kaže da ima problem sa kvalifikovanom radnom snagom, prenosi RTS.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Tirani, gde će sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom razgovarati o inicijativi, a tim povodom su u zajedničkoj izjavi naglasili – „često optuživani da smo bure baruta u Evropi, kao odgovorni lideri, ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti“. Čadež je dodao da je ta izjava trojice lidera suština onoga čemu služi Open Balkan.

Prema njegovim rečima, to nije skup potpisa i sporazuma, već ideja o miru i prosperitetu dela Evrope koji je uvek bio viđen kao problematičan, pogotovo sada u situaciji ekonomske krize, krizi energenata, u krizi transporta, radne snage, koje nemamo dovoljno.

Čadež kaže da predsednik Vučić svakog dana trpi kritike da zatvara zemlju i da je izoluje, ali sa druge strane toj istoj zemlji pruža priliku da napreduje, da raste, da se ekonomski povezuje sa drugim zemljama, ne na način samo da nešo prodajemo, uvozimo, izvozimo, već da suštinski pravimo veliku ekonomiju.

RTS podseća da su dve godine i dva meseca prošle od prvog potpisa trojice lidera i od nastanka inicijative Mini Šengen, koja je u julu preimenovana u Open Balcan. Oko 160 ljudi iz javne uprave tri zemlje radilo je na teškim temama ne bismo li imali sporazum“, kaže Čadež.

  • Lolek

    6.10.2022 #1 Author

    sjajno

    Odgovori

  • Lolek

    6.10.2022 #2 Author

    moze i zajedno

    Odgovori

  • Zorica

    22.12.2023 #3 Author

    Moje pitanje he da li ce procedura dobijabja radne dozvole za makedonske drzavlhane biti i dalje skupa i komplikovana

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...