Udruženi sindikati zalažu se da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 20 odsto

Počinje borba za veću minimalnu zaradu

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

15.7.2021 09:15 Autor: Marija Jovanović 1

Počinje borba za veću minimalnu zaradu Počinje borba za veću minimalnu zaradu
Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i Centar za politike emancipacije pozvali su građane, društvene pokrete i nevladine organizacije da podrže zahteve... Počinje borba za veću minimalnu zaradu

Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i Centar za politike emancipacije pozvali su građane, društvene pokrete i nevladine organizacije da podrže zahteve sindikata za podizanjem minimalne zarade do nivoa minimalne potrošačke korpe.

Sredinom avgusta predstavnici poslodavaca, Vlade Srbije i sindikata počeće pregovore o minimalnoj ceni rada u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, a najkasnije do 15. septembra biće određena visina “minimalca” za narednu godinu.

Prethodnih godina zahtevi sindikata da se minimalna zarada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom bili su ignorisani, navode udruženi potpisnici.

Minimalna potrošačka korpa ne zadovoljava osnovne potrebe

Sama metodologija izrade minimalne potrošačke korpe višestruko je problematična, jer ne odražava civilizacijski minimum zadovoljenja ekonomskih i socijalnih potreba radnika i njihovih porodica, već potrošnju 30 odsto najsiromašnijih, smatraju sindikati.

“Ilustracije radi, minimalna potrošačka korpa podrazumeva da tročlana porodica raspolaže sa tek 1.500 dinara za obrazovanje na godišnjem i 580 dinara za hranu na dnevnom nivou. Skupa gledano, minimalna potrošačka korpa indikator je devastacije i osiromašenja našeg društva”.

Šoping kolica
Foto: Pixabay.com

Ipak, poručuju da minimalna zarada ne dobacuje ni do ovog nivoa, iako Zakon o radu kaže da se pri utvrđivanju minimalne cene rada polazi naročito od “egzistencijalnih i socijalnih potreba zaposlenog i njegove porodice izraženih kroz vrednost minimalne potrošačke korpe”.

“Gledano iz današnje perspektive, podizanje ‘minimalca’ do nivoa minimalne potrošačke korpe bio bi prvi značajniji korak u podizanju životnog standarda radnika i radnica. Zato tražimo da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 20 odsto i da se sukcesivno povećava svake naredne godine do dostizanja nivoa plate za život koja bi omogućila dostojanstven život radnicima”, ističu udruženi sindikati.

Poslodavci ne smeju da isplaćuju minimalnu zaradu duže od šest meseci

Minimalna zarada utvrđuje se na osnovu minimalne cene rada, što je najmanji iznos koji poslodavci smeju da isplate radnicima po radnom času. Zakon o radu nalaže da se minimalna zarada sme isplaćivati samo u izvanrednim okolnostima i to u periodu ne dužem od šest meseci. Ipak, kako navode, minimalna zarada je realnost za više od 350.000 zaposlenih, dok veliki broj ljudi prima zaradu koja je tek nešto viša od ove granice, o čemu govore zvanični statistički pokazatelji.

Zbog toga, kažu udruženi sindikati, minimalna zarada se tiče svih nas jer njeno povećanje utiče i na povećanje ostalih zarada, smanjenje nejednakosti u društvu i opšte povećanje životnog standarda stanovništva.

  • Anna

    15.7.2021 #1 Author

    Kako neko ko ima platu 200.000 dinara mesečno može da shvati kako izgleda živeti sa 35.000 mesečno? Nikako. To su dva univerzuma. A dok god oni imaju za sebe nema potrebe da brinu o siromašnima. Oni nisu bitni.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...