kabl ukupne dužine 1.518 kilometara

Počinju radovi na najdužem delu podvodne strujne interkonekcije EU-Azija

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

13.10.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Počinju radovi na najdužem delu podvodne strujne interkonekcije EU-Azija Počinju radovi na najdužem delu podvodne strujne interkonekcije EU-Azija
U Nikoziji će u petak biti inaugurisan početak radova na drugom segmentu najduže podvodne strujne interkonekcije na svetu, koja će podmorskim kablom dužine ukupne 1.518... Počinju radovi na najdužem delu podvodne strujne interkonekcije EU-Azija

U Nikoziji će u petak biti inaugurisan početak radova na drugom segmentu najduže podvodne strujne interkonekcije na svetu, koja će podmorskim kablom dužine ukupne 1.518 kilometara povezati električne mreže Izraela i Kipra sa Grčkom i Evropskom unijom.

Druga faza izgradnje Evroazijskog interkonektora predviđa postavljanje podvodnog strujnog kabla dužine 879 kilometara između Kipra i Krita, prenose kiparski mediji. Kabl će biti položen po morskom dnu delom na dubini i do 3.000 metara.

Evropska unija je ovaj projekat još 2013. godine klasifikovala kao Projekat od zajedničkog interesa (PCI) i uvrstila u regulativu o transevropskim energetskim mrežama, prenosi Beta.

Ukupni troškovi interkonekcije procenjeni su na 2,5 milijardi evra. EU je u januaru ove godine odobrila grant od 657 miliona evra iz Instrumenta za povezivanje Evrope (CEF), a Kipar će za projekat dobiti još 100 milijardi iz fonda EU za oporavak.

Sam projekt je podeljen u tri segmenta, i to vod dužine 329 kilometara između izraelske Hadere i Kofinua na Kipru, segment dužine 879 kilometara od Kipra do Korakije kod Irakliona na Kritu i konačno od Krita do grčkog kopna odnosno Atike.

Foto: Freepik.com

Interkonekcija između Krita i Grčke, dužine 310 kilometara, već postoji pošto je Atina odlučila da je realizuje nezavisno od ostatka projekta.

Radovi na segmentu od Kipra do Krita biće obavljani pod nadzorom nemačkog Siemens-a, a rok za njihov završetak je 2027. godina.

Da bi prenos struje bio efikasniji i jeftiniji, biće korišteni kablovi za visokonaponsku jednosmernu struju (HVDC), a na terminalima će se nalaziti stanice za konverziju jednosmerne u dvosmernu struju.

Interkonektorom će biti okončana potpuna energetska izolacija Kipra, koji kao ostrvo važi za energetski najzavisniju članicu EU. Ujedno će povezati elektromrežu EU sa izraelom i Azijom.

Ministarka energetike Kipra Nataša Pilides rekla je za kiparske medije da je to najskuplji projekat u istoriji Kipra.

Svečanoj inauguraciji radova u Nikoziji prisustvovaće kiparski predsednik Nikos Anastasiades, evropska komesarka za energetiku Kadri Simson, ministri energetike Grčke i Izraela kao i drugi zvaničnici EU i američkog Stejt departmenta.

Kadri Simson na Kipru već boravi povodom konferencije o energetskoj tranziciji, koju je Kipar ugostio kao trenutni predsedavajući regionalne međuvladine organizacije Istočno-mediteranski gasni forum (EMGF).   

  • TATJANA

    14.10.2022 #1 Author

    Dosta se ulaze u taj projekat

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.10.2022 #2 Author

    Skupo će Evropu koštati ovaj abnormalno dugačak strujni tok.

    Odgovori

  • MAJA

    14.10.2022 #4 Author

    Videćemo da l će se to dosledno sprovoditi

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.10.2022 #5 Author

    Koliko god da je cena,neophodno he…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...