Višemesečni sastanci treba da dovedu do zajedničke politike

Počinju razgovori nezadovoljnih poljoprivrednika i predsednice Evropske komisije

EUVesti

25.1.2024 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Počinju razgovori nezadovoljnih poljoprivrednika i predsednice Evropske komisije Počinju razgovori nezadovoljnih poljoprivrednika i predsednice Evropske komisije
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) počela je višemesečni „strateški dijalog“ s poljoprivrednim sektorom dok širom Evrope poljoprivrednici protestuju.... Počinju razgovori nezadovoljnih poljoprivrednika i predsednice Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) počela je višemesečni „strateški dijalog“ s poljoprivrednim sektorom dok širom Evrope poljoprivrednici protestuju.

Predviđeno je održavanje sastanaka svake dve do četiri nedelje, a učesnici su pozvani da dođu do zaključaka do kraja leta, da bi se pripremio teren za narednu Komisiju i izradu nove Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) koja bi se primenila od 2028. godine.

Šefica Evropske komisije smatra da je taj dijalog način da se prevaziđe polarizacija, posebno u vezi s ekološkim zakonima, prenosi agencija Beta.

Oko trideset predstavnika poljoprivrednih organizacija, agro-prehrambenog sektora, nevladinih ekoloških organizacija i stručnjaka okupilo se u Briselu pod okriljem nemačkog profesora Petera Štrohšnajdera (Peter Strohschneider).

Evropom se međutim širi gnev poljoprivrednika u Francuskoj, Nemačkoj, Rumuniji, Poljskoj, Holandiji.

Posebno su kivni na evropske ekološke propise i uvoz u EU koji smatraju nelojalnom konkurencijom.

Ursula fon der Lajen/Foto: Beta-AP

Fon der Lajen je uoči susreta rekla da je uverena da dijalogom može da se prevaziđe rastuća polarizacija oko tema povezanih s poljoprivredom, ali da nije lako doći do zajedničke vizije.

„Delimo isti osećaj hitnosti da stvari treba da se poboljšaju, da treba naći novi put i zajednička i trajna rešenja“ u vreme kada se poljoprivrednici svakodnevno suočavaju sa vrlo konkurentskim tržištem, nastavila je ona i istakla da oni naravno zaslužuju ravnopravnu nadoknadu.

„Naš cilj je da podržimo vaša sredstva preživljavanja i da garantujemo evropsku prehrambenu bezbednost“, obećala je Fon der Lajen.

Iako se na nedavnim demonstracijama širom EU ukazivalo na razne pojedinačne uzroke protesta, ima i pritužbi koje su zajedničke – ekstremne klimatske epizode, ptičiji grip, rast cena goriva, priliv ukrajinskih proizvoda od kada su ukinute carine 2022. godine.

Nova Zajednička poljoprivredna politika (CAP) koja drastično povećava ekološke obaveze, i propisi evropskog Zelenog Pakta, iako još nisu na snazi, u središtu su nezadovoljstva poljoprivrednika.

Među temama predloženim za razgovore su prihodi poljoprivrednika, dužina rada, tehnološka inovacija i konkurentnost.

„Kolektivni ciljevi su egzistencijalni, svi živimo od prirode. I mada se svakako svi ne slažemo uvek o tim pitanjima, slažemo se o činjenici da izazovi jačaju, bilo da se radi o stranoj konkurenciji, preteranim propisima na nacionanom nivou, klimatskim promenama ili gubitku biodiverziteta“, rekla je Fon der Lajen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...