Navedeno da je naneta šteta veća od 500 miliona evra

Podneta krivična prijava protiv bivšeg direktora EPS-a

SrbijaVesti

15.4.2022 12:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Podneta krivična prijava protiv bivšeg direktora EPS-a Podneta krivična prijava protiv bivšeg direktora EPS-a
Protiv bivšeg v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića podneta je krivična prijava zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem... Podneta krivična prijava protiv bivšeg direktora EPS-a

Protiv bivšeg v.d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića podneta je krivična prijava zbog toga što je, kako se navodi, nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašćenja naneo državi štetu veću od 500 miliona evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

U dokumentu do kog je došao portal Nova.rs, navedeno je da je Grčić obmanuo predsednika Srbije, Vladu Srbije i nadležno ministarstvo kada je izjavio da je EPS spreman za zimsku sezonu, prenosi agencija Beta.

Dodaje se da je prijavu protiv Grčića podnela ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, da je prekoračio granice službenog ovlašćenja i nesavesno postupao u vršenju službe.

„Grčić je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Republike Srbije i naneo štetu od preko 500 miliona evra, čime je za ovaj iznos doveden u opasnost državni budžet, što će se odraziti u narednim mesecima“, navodi se u prijavi.

Iz ministarstva ističu da je Grčić tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti, izuzev TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu.

„Naveo je da Srbija energetski bezbedna, navodeći da su na svim ugljenim linijama površinskih kopova RB ‘Kolubara’ završeni planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja“, piše u krivičnoj prijavi.

Dalje se navodi da je Grčić, tokom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića TENT-u B, 11. novembra 2021. godine, obavestio prisutne da je na deponiji TE bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da je sistem spreman dočekuje zimu i da će rad istog biti pouzdan. On je, kako se navodi, naglasio i da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

„Kriza 12. decembra je pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost uglja sa umuljanom zemljom, koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem“, piše u krivičnoj prijavi.

Dodaje se da nijedan organ u Vladi Srbije nije dobijao informacije o problemima o snabdevanju ugljem ili nekim drugim problemima, već da su sprvi put informacije dostavljene kada se dogodio kolaps 12. decembra prošle godine.

  • Emilija

    15.4.2022 #1 Author

    Ko zna dal je on jedini krivac.Mnogo gledaju samo da se operu

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.4.2022 #2 Author

    Kako to da niko od zaposlenih i ovlascenih nije primetio nista dok nije nastao problem?!

    Odgovori

  • DANIJELA

    15.4.2022 #3 Author

    Svako treba da snosi odgovornost za propuste do kojih je doslo.

    Odgovori

  • Ika

    16.4.2022 #4 Author

    Sigurno da ima vise odgovornih, treba istraziti sve…

    Odgovori

  • MADMAX

    16.4.2022 #5 Author

    On i oni koji su ga doveli na tu poziciju kao vlasnika pečenjare bez ikakvih dodirnih tačaka sa energetskim sektorom i time ugrozili bezbednost države, privrede, ekonomije . . . Svi na sud a sud max kazne počiniocima.

    Odgovori

    • IVAN

      3.11.2022 #6 Author

      Slazem se treba neko da odgovara za sve.ovo.sto se desilo

      Odgovori

  • Bella

    16.4.2022 #7 Author

    Zelim im sto sto vise prijava jer nista nisu radili kako treba.

    Odgovori

  • MAJALG

    17.4.2022 #8 Author

    Podneta prijava protiv coveka koji i dalje iz senke vuce sve konce, koja smo mi banana drzava, sve je ovo pokazatelj da pravda nema tezinu…

    Odgovori

  • STRAHINJA

    17.4.2022 #9 Author

    Pecenje ipak nije dovoljno bilo slano

    Odgovori

  • FRUIT04

    17.4.2022 #10 Author

    Treba smeniti celo rukovodstvo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...