Loša procena i skok cena energenata ostavili dubok trag

Tokom januara i februara uvezena struja u Srbiji plaćena osam puta više nego prošle godine

SrbijaVesti

11.4.2022 12:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Tokom januara i februara uvezena struja u Srbiji plaćena osam puta više nego prošle godine Tokom januara i februara uvezena struja u Srbiji plaćena osam puta više nego prošle godine
Suma koju je u prva dva meseca ove godine Srbija platila za uvoz struje uvećana je osam puta u odnosu na isti period prošle... Tokom januara i februara uvezena struja u Srbiji plaćena osam puta više nego prošle godine

Suma koju je u prva dva meseca ove godine Srbija platila za uvoz struje uvećana je osam puta u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je urednik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

„U prva dva meseca ove godine za nabavku električne energije iz inostranstva izdvojeno je 86 miliona evra dok je prošle godine taj iznos bio deset miliona evra“, rekao je Nikolić.

Razlog za razliku u ceni, kako je rekao, nije veća potrošnja struje u Srbiji, već činjenica da je električna energija uvožena tokom zimskog perioda kada je njena cena bila viša, piše agencija Beta pozivajući se na list Danas.

U januaru i februaru je, kako je rekao, potrošeno 575 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine na uvoz gasa i nafte zbog poskupljenja tih energenata.

Prema podacima časopisa Makroekonomske analize i trendovi, ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji je u januaru 2022. godine međugodišnje pala 2,2 odsto i u februaru 0,7 odsto, a presudan razlog je izrazit pad u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom, parom, koji je u januaru iznosio 18,6 odsto, a u februaru 25,8 odsto.

Kada je reč o uvozu u Srbiju, najbrže raste uvoz energije koji je u februaru 2022. godine dostigao vrednost 92 odsto iznad proseka prethodne godine.
 

U prva dva meseca ove godine vrednost uvoza je više nego dvostruko premašila rast vrednosti izvoza, a glavne komponente tog rasta su uvoz sirove nafte i gasa, koksa, naftnih derivata, hemijskih proizvoda i električne energije, naveli su stručnjaci MAT-a.

Osnovni razlog za veći uvoz struje u Srbiju nego inače je kolaps elektroenergetskog sistema krajem prošle godine. Nadležni u Elektroprivredi Srbije (EPS) nisu pripremili dovoljne količine kvalitetnog uglja, ali ni mazuta za potrebe najveće Termoelektrane Nikola Tesla (TENT), što je uzrokovalo manju proizvodnju struje iz domaćih izvora.

S obzirom na to da su zbog kašnjenja remonta bloka B1 u TENT-u u većoj meri trošene rezerve struje u hidroelektranama da bi se namirile količine koje nedostaju morao je da usledi interventni uvoz struje iz inostranstva. U toku grejne sezone cene struje su bile „paprene“, pa je to bio ceh koji je plaćen zbog loše procene poslovodstva EPS-a o potrebnim količinama uglja i mazuta u TENT-u.

Dok je blok B1 u TENT-u bio u remontu, nedostajeće količine struje su se proizvodile u Panonskim termoelektranama-toplanama u Novom Sadu. Ta struja se proizvodila na gas pa su za te potrebe korišćene rezerve iz Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor.

To skladište je gotovo u potpunosti bilo ispražnjeno i Javno preduzeće Srbijagas je moralo da naruči dodatne količine „plavog energenta“ od ruskog državnog giganta Gazproma. Međutim, Rusi taj gas ne naplaćuju Srbijagasu po povlašćenoj ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara, kako je predviđeno dugoročnim ugovorom koji ističe u julu.

Umesto toga, nedostajuće količine u iznosu od četiri miliona kubnih metara gasa dnevno Gazprom Srbiji naplaćuje po oko 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Drugim rečima, za količine koje mu dnavno nedostaju Srbijagas na uvoz ruskog gasa dnevno troši oko 3,1 milion evra.

  • GOCA BG

    11.4.2022 #1 Author

    Bas nam se lepo pise…

    Odgovori

  • IVAN

    11.4.2022 #2 Author

    Sramota velika sramota za drzavu

    Odgovori

  • Anna

    12.4.2022 #3 Author

    Da li će neko snositi odgovornost za loše procene? I zašto plaćamo tri puta skuplje gas od ugovorene cene?

    Odgovori

  • Lolek

    8.5.2022 #4 Author

    Al sve na sitno da narod ne primeti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...