Erste Banka dobila pet miliona evra od EBRD

Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

BiznisBolji posaoInvesticijeNovacPoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

27.10.2021 15:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je Erste Banci u Srbiji pet miliona evra za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP)... Podrška konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je Erste Banci u Srbiji pet miliona evra za podršku konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) u Srbiji. Kako je navedeno, finansiranje će pomoći lokalnim malim i srednjim preduzećima da dostignu najbolje industrijske standarde i primene direktive Evropske unije (EU).

„Cilj ove podrške jeste da ohrabri mala i srednja preduzeća da ulažu u dostizanje standarda EU u tri ključne oblasti: zaštita životne sredine, zdravlje i bezbednost i kvalitet proizvoda. Mala i srednja preduzeća će takođe imati pristup savetodavnim uslugama prilagođenim njihovim potrebama i ekspertizi za uvođenje i primenu standarda i direktiva, kako bi bili konkurentniji na tržištima EU. Na raspolaganju će im biti i grantovi u iznosu do 15 procenata od ukupnog iznosa kredita po uspešnom završetku projekta. Savetodavnu podršku i grantove finansira EU“, ističe se u saopštenju Erste Banke.

Kreditna linija je deo šire inicijative EBRD-EU, koja ohrabruje mala i srednja preduzeća širom Zapadnog Balkana da ulažu u projekte koji poboljšavaju njihovu konkurentnost na lokalnom i inostranom tržištu.

Program se sprovodi u saradnji s Ministarstvom privrede Republike Srbije. U dogovoru s Ministarstvom privrede Evropska unija je odobrila dodatnih 10 miliona evra u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za EBRD Program konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Direktorka EBRD-a za finansijske institucije za region Zapadnog Balkana i Istočnu Evropu, Aleksandra Vukosavljević naglasila je da će novo finansiranje olakšati malim i srednjim preduzećima pristup dobro strukturiranim finansijama, pomažući im da postanu konkurentniji i omogućiti im bolju integraciju u regionalne i evropske lance vrednosti.

Predsednik Izvršnog odbora Erste Banke, Slavko Carić, rekao je da su sredstva iz ove kreditne linije namenjena postojećim i potencijalnim klijentima koji žele da svoje proizvode i usluge usklade sa standardima EU i implementiraju njene direktive, što će im, kako kaže, omogućiti da budu konkurentni i na tom tržištu.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, naveo je da projekti u Srbiji koje finansira EU promovišu otvaranje novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i poboljšanje zakonodavnog okvira, kao i da svi oni doprinose poboljšanom ekonomskom okruženju.

„Preduzeća, naravno, takođe imaju koristi od naše pomoći, a ovaj program je samo još jedan dokaz za to, jer jača konkurentnost i trgovinski kapacitet MSP kroz usklađenost sa prioritetnim direktivama EU u oblasti zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu, kao i standardima kvaliteta i bezbednosti proizvoda. Drago nam je što sarađujemo sa bankama kako bismo osnažili preduzeća i pomogli im u pristupu finansiranju“, naglasio je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...