Otvoren poziv za mlade od 18 do 35 godina

Podrška socijalnim preduzetnicima u regionu, rok za prijavu 26. septembar

BiznisBolji posaoInovacijePreduzetnikRegionVesti

27.8.2021 12:18 Autor: Julijana Vincan 0

Podrška socijalnim preduzetnicima u regionu, rok za prijavu 26. septembar Podrška socijalnim preduzetnicima u regionu, rok za prijavu 26. septembar
Mladi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, tzv. Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, koji su motivisani da razviju svoje socijalno-preduzetničke ideje, imaju priliku... Podrška socijalnim preduzetnicima u regionu, rok za prijavu 26. septembar

Mladi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, tzv. Kosova*, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije, koji su motivisani da razviju svoje socijalno-preduzetničke ideje, imaju priliku da se prijave za RISE (Regionalni inkubator za socijalne preduzetnike). Naime, šest lokalnih inkubatora sa sedištem na Zapadnom Balkanu otvorilo je poziv za program koji je namenjen mladima iz regiona uzrasta od 18 do 35 godina koji žele da razrade konkretne ideje sa pozitivnim društvenim uticajem i uče od eksperata iz regiona.

„RISE program jedinstven je zato što pruža objedinjenu stručnu, mentorsku i finansijsku podršku svim zainteresovanim mladima iz regiona Zapadnog Balkana na putu pokretanja svog socijalnog preduzeća. Pored neophodnih znanja i veština iz sveta biznisa, program omogućava mladima da se upoznaju, povezuju i sarađuju i tako zajedno stvaraju promene za dobrobit celog regiona“, izjavila je za Biznis.rs programska asistentkinja u Smart Kolektivu, Jelena Janakievska.

Kroz bogat program koji uključuje seriju radionica, predavanja, programe mobilnosti između regionalnih partnera i finansijsku podršku, mladi socijalni preduzetnici imaće priliku da uče, povezuju se i razvijaju svoj biznis, istovremeno rešavajući društvene probleme svoje zajednice.

„Učešćem u RISE programu mladi će imati mogućnost da dodatno razviju svoja znanja i veštine koja će im koristiti i u drugim ličnim i profesionalnim poduhvatima. Za program mogu da se prijave mladi koji: imaju tim od najmanje dve osobe, žele da reše određeni društveni i/ili ekološki problem, koji su u početnoj fazi razvoja biznis ideje i još uvek nisu registrovali svoj biznis i izašli na tržište. Konkurs za prijavu otvoren je do 26. septembra, a za učešće u programu možete se prijaviti putem sajta Smart Kolektiva, objasnila je naša sagovornica.

Ona je navela da RISE ima za cilj da obogati ekosistem socijalnog preduzetništva na Zapadnom Balkanu i omogući mladim ljudima da razviju inovativna rešenja za društvene izazove, doprinoseći tako pomirenju i saradnji u regionu.

„Pozitivna promena na Zapadnom Balkanu je moguća, dok se stabilnost i prosperitet mogu postići samo negovanjem pomirenja i regionalne saradnje. U okviru prvog RISE poziva u septembru 2020. godine, čak 257 timova iz regiona prijavilo se za učešće na ovom programu. Odabrano je 46 timova koji su učestvovali u programu Ideacije, odnosno 137 mladih preduzetnika. Na kraju faze Ideacije, odabrano je 12 timova na nivou regiona koji su nastavili učešće u programu“, navodi se u tekstu konkursa.

Janakievska dodaje da su ove treninge za njih pripremili i održali regionalni eksperti, kao i treneri iz lokalnih inkubatora. Pored toga, kako kaže, svi timovi su ušli u proces razvoja prvih prototipa svojih proizvoda ili usluga koje su zatim testirali na tržištu.

„Socijalno preduzeće je biznis koji posluje s idejom da kroz poslovanje i zaradu koju ostvari putem prodaje proizvoda ili usluga ispuni jasne društvene i ekološke ciljeve. Socijalno preduzetništvo je inovativan i održiv način da ljudi reše različite ekonomske, obrazovne, zdravstvene, kulturne i ekološke probleme u svojoj zajednici kroz svoj rad – udruživanjem i korišćenjem održivih biznis modela. U socijalnim preduzećima primenjuju se demokratski i participativni principi upravljanja, uz uključivanje zaposlenih, potrošača i drugih aktera koji direktno utiču na tržišne aktivnosti preduzeća“, obrazloženo je na sajtu Smart Kolektiva.

Inače, Smart Kolektiv je odabran da bude jedan od strateških partnera koji će pružati podršku mladim socijalnim preduzetnicima u Srbiji, dok RISE sufinansiraju Francuska razvojna agencija (AFD) i Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO).

Tagovi
KONKURS MLADI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...