najveći pad proizvodnje u istoriji

Podrška za proizvođače semenskog kukuruza u Hrvatskoj

AgrobiznisBiznisRegionU fokusuVesti

7.4.2022 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Podrška za proizvođače semenskog kukuruza u Hrvatskoj Podrška za proizvođače semenskog kukuruza u Hrvatskoj
Uslovljen rusko-ukrajinskim ratom, u Hrvatskoj je na javnoj raspravi nacrt predloga Programa podrške proizvođačima semenskog kukuruza u iznosu od gotovo milion evra, zato što... Podrška za proizvođače semenskog kukuruza u Hrvatskoj

Uslovljen rusko-ukrajinskim ratom, u Hrvatskoj je na javnoj raspravi nacrt predloga Programa podrške proizvođačima semenskog kukuruza u iznosu od gotovo milion evra, zato što se ove godine očekuje najmanja proizvodnja semena u istoriji.

Cilj programa je olakšavanje poslovanja i očuvanje likvidnosti hrvatskih proizvođača, kao i sprečavanje poremećaja u nabavnom lancu, piše Jutarnji list.

Distribucija i proizvodnja semena u Hrvatskoj obuhvata gotovo 7.000 poljoprivrednika, a iz tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede se navodi da je ovo seme poznato širom sveta zbog svog kvaliteta.

Oni ističu i da je trenutna kriza u semenarstvu izazvana oscilacijom cena merkantilnog kukuruza, što je dovelo do otkazivanja ranije ugovorene zahtevne i skupe semenske proizvodnje kukuruza, a posledično je uzrokovalo i manjak likvidnosti proizvođača.

Podrškom koja će se kretati do 5.000 kuna po hektaru trebalo bi da se saniraju pretrpljeni gubici i sačuva nivo primarne proizvodnje pre izbijanja rusko-ukrajinskog rata, ali i stvore uslovi za oporavak ovog sektora.

Podršku će moći da koriste poljoprivrednici koji su upisani u registre poljoprivrednika i dobavljača poljoprivrednog semena, a koji su ove godine podneli jedinstveni zahtev za njom.

Takođe, uslov je i da korisnici imaju evidentiranu godišnju prijavu proizvodnje semena kukuruza pri Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u ovoj godini, kao i uverenje o priznatom semenskom usevu, piše Jutarnji list.

Inače, Hrvatska ima dugu tradiciju u proizvodnji semena žitarica, a naročito u proizvodnji semenskog kukuruza. U proseku su se od 2014. do 2021. godine površine pod semenskim kukuruzom kretale na 1.844 hektara.

Prema prvim preliminarnim rezultatima za 2022. godinu, u planu je zasnivanje semenske proizvodnje na manje od 850 hektara setvenih površina, što nije dovoljno ni za 30 odsto domaćih potreba za semenom kukuruza, i što državu stavlja u situaciju zavisnosti od uvoza semena koje je često višestruko skuplje.

  • GOCA BG

    10.4.2022 #1 Author

    Pomoc od drzave im je neophodna da bi opstali…

    Odgovori

  • kaćica

    11.4.2022 #2 Author

    Pomoc je poljoprivrednicima uvek potrebna.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...