posledica državne uredbe o zabrani izvoza

Soja beleži novi rast cene, za kukuruzom i pšenicom nema tražnje na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

25.3.2022 15:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Soja beleži novi rast cene, za kukuruzom i pšenicom nema tražnje na Produktnoj berzi Soja beleži novi rast cene, za kukuruzom i pšenicom nema tražnje na Produktnoj berzi
Na domaćem tržištu žitarica tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robnoberzanskih učesnika. S druge strane, na tržištu uljarica, soja beleži novi cenovni maksimum.... Soja beleži novi rast cene, za kukuruzom i pšenicom nema tražnje na Produktnoj berzi

Na domaćem tržištu žitarica tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robnoberzanskih učesnika. S druge strane, na tržištu uljarica, soja beleži novi cenovni maksimum.

Ukupan promet na novosadskoj Produktnoj berzi je iznosio 3.100 tona, dok je njena finansijska vrednost iznosila 130.559.500,00 dinara.

Soja beleži uzlazni trend usled slabe ponude i intenzivnije tražnje. Berzanski ugovori su zaključeni od 80,00 do 81,00 dinara po kilogramu bez PDV-a.

U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova uljarica je poskupela za 1,16 odsto. Ovakav cenovni nivo soje je bio zabeležen i u prvoj polovini oktobra prošle godine, kada je postignuta najviša cena ovogodišnjeg roda (80,00 din/kg bez PDV-a).

Osim na domaćem tržištu, uzlazni trend je zabeležen i na ino-tržištu. Fjučersi soje su išli ka najvišim cenama u gotovo deceniji, zbog globalne nestašice uljarica i rastućih cena nafte. Jačanje cena uzrokuje manja proizvodnja u Južnoj Americi zbog suše, očekivano znatno smanjenje setve suncokreta u Ukrajini zbog rata, kao i neizvesnosti roda kanole u Kanadi, koji je prošle godine bio znatno smanjen zbog suše.

Na tržištu pšenice, tokom protekle nedelje je zabeležena pasivnost. Potpuno odsustvo izvozne tražnje za ovom žitaricom, zbog državne uredbe o zabrani izvoza, dovelo je do pada cene.

O tome govori podatak da je zaključen samo jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a. Ukoliko uporedimo ovu realizaciju sa prošlom nedeljom, primetan je pad cene od oko 2,80 odsto. Krajem nedelje, ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 34,50 do 35,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta i klauzule “gratis lager”, ali nije bilo kupaca. Dalja dešavanja na domaćem tržištu, odnosno cenovna kretanja, isključivo će zavisiti od odluka zabrane izvoza ovog primarnog poljoprivrednog proizvoda.

Kukuruz je početkom nedelje imao rast, da bi krajem nedelje došlo do cenovnog smirivanja i odsustva tražnje. Ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 31,00 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 31,77 din/kg bez PDV-a, što statistički predstavlja rast od 2,50 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Strukturu kupaca su takođe činili domaći potrošači i trgovci.

Krajem nedelje, ponude su se kretale od 31,60 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, izostanak tražnje za ovom žitaricom nije rezultirao zaključenjem novih ugovora.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a. Zabrana izvoza kukuruza, uticala je na pojačanu tražnju za ječmom iz zemalja okruženja, što se manifestovalo i na naše tržište, piše u izveštaju Produktne berze.

  • SNEZANA

    25.3.2022 #1 Author

    Soja je sve trazenija poslednjih godina.

    Odgovori

  • VERA

    25.3.2022 #2 Author

    Tek ce da raste cena soje.

    Odgovori

  • STEFAN

    25.3.2022 #3 Author

    Soja sve trazenija a cena sve veca

    Odgovori

  • GAGA

    26.3.2022 #4 Author

    Cena psenice i kukuruza je sramno niska u odnosu na cene u Evropi. Dizel je dostigao 200 din po litru, cena djubriva otisla u nebesa, dakle opet ce najveci teret podneti poljoprivrednici

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    26.3.2022 #5 Author

    Cena sve veća…

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #6 Author

    Potražnja je zbog toga što narod mora da jede

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    27.3.2022 #7 Author

    Opet kreće nova era soje, pa dobro, malo je bila zatajila prethodnih godina, vreme joj je.

    Odgovori

  • Milovan94

    27.3.2022 #8 Author

    Cene svih žitarica rastu i tek će…

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.3.2022 #9 Author

    Cena soje enormno raste,a ostale vrlo malo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...