Dozvoljen i izvoz ove robe u Albaniju

Vlada Srbije odobrila razmenu rezervi merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

25.3.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada Srbije odobrila razmenu rezervi merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu Vlada Srbije odobrila razmenu rezervi merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu
Republička direkcija za robne rezerve obaviće naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti, roda 2022. godine, predviđeno je usvojenim Zaključkom Vlade... Vlada Srbije odobrila razmenu rezervi merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu

Republička direkcija za robne rezerve obaviće naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti, roda 2022. godine, predviđeno je usvojenim Zaključkom Vlade Srbije.

Vlada je, takođe, usvojila Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza kompanijama koje ove proizvode izvoze u Albaniju – na osnovu ugovora sklopljenih pre zabrane izvoza. Takođe, usvojen je i investicioni program pod nazivom „Oporavak i razvoj“, namenjen sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

„Vlada Srbije donela je Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve obavi naturalnu razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti, rod 2022. godine. Tržištu će biti ponuđene domaće sertifikovane sorte semenske pšenice, uz bolju dostupnost domaćim proizvođačima za jesenju setvu“, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojen i Zaključak kojim se odobrava izvoz merkantilne pšenice i merkantilnog kukuruza pravnim licima koji ove proizvode izvoze u Republiku Albaniju, na osnovu ugovora zaključenih pre stupanja na snagu Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo.

„Ovaj zaključak, kojim se omogućava realizacija već ugovorenih poslovnih aranžmana, ima za cilj kako obezbeđivanje prehrambene sigurnosti u Republici Srbiji, tako i uvažavanje neophodnosti regionalne saradnje i solidarnosti, kao osnove za buduće međusobno povezivanje i zajednički ekonomski razvoj“, navodi se u saopštenju.

Realizacija ugovora koje su privredna društva iz Republike Srbije sklopila sa svojim ino partnerima, a koji se odnose na izvoz merkantilne pšenice, neće, ocenjuje Vlada, izazvati poremećaje u funkcionisanju poljoprivredno-prehrambenog sektora naše zemlje i neće ugroziti prehrambenu sigurnost stanovništva, a „doprineće izgradnji poverenja i očuvanju dobrih trgovinskih odnosa u regionu“.

Investicioni program „Oporavak i razvoj“

Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Investicionog programa „Oporavak i razvoj“, s obzirom na, kako se navodi, strateško opredeljenje Vlade za pružanje sistemske podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

„Realizacijom ovog programa, kroz podršku za nova investiciona ulaganja, biće obezbeđeni oporavak i razvoj privrednih subjekata u uslovima tokom i nakon pandemije korona virusa, očuvanje zaposlenosti, podstanje privrednog razvoja na principima održivog razvoja i unapređenje konkurentnosti kroz ulaganja u digitalizaciju i primenu novih tehnologija“, ističe se u saopštenju.

Pravo da konkurišu za sredstva iz ovog programa imaju privredni subjekti sa manje od 250 zaposlenih, sa punim radnim vremenom, kao i privredni subjekti srednje tržišne kapitalizacije ili „Mid Cap“ sa minimalno 250, a manje od 3.000 zaposlenih, takođe sa punim radnim vremenom, koji su u privatnom ili zadružnom vlasništvu i koji su registrovani u Agenciji za privredne registre i drugim odgovarajućim registrima.

Sredstva za realizaciju ovog programa obezbeđena su iz kreditne linije Evropske investicione banke i iz sredstava Fonda za razvoj Republike Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...