KRIZA ĆE JOŠ DUGO TRAJATI, UPOZORAVAJU PRIVREDNICI

Pojedinim sektorima kriza je donela veliki gubitak, a drugim sektorima uspon

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

19.3.2021 14:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pojedinim sektorima kriza je donela veliki gubitak, a drugim sektorima uspon Pojedinim sektorima kriza je donela veliki gubitak, a drugim sektorima uspon
Različiti sektori su pretrpeli različiti uticaj pandemije korona virusa. Pojedini sektori su bili teško pogođeni pandemijom – poput turizma, hotelijerstva, event industrije, saobraćaja, dok... Pojedinim sektorima kriza je donela veliki gubitak, a drugim sektorima uspon

Različiti sektori su pretrpeli različiti uticaj pandemije korona virusa. Pojedini sektori su bili teško pogođeni pandemijom – poput turizma, hotelijerstva, event industrije, saobraćaja, dok su pojedine privredne grane profitirale iz ove krize, posebno one koje posluju u online segmentu, izjavio je predsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM) Dragoljub Damljanović na online panelu “Biznis u izazovnim vremenima – godinu dana posle”.

“Naučili smo da živimo sa ovom krizom. Firme rade, posao ide” istakao je Damljanović i dodao da firme koje su uspele da prepoznaju nove navike i nove potrebe njihovih kupaca mogu da se izbore sa ovom krizom.

On je naglasio da na početku pandemije nije mogla da se predvidi dužina ove krize. “Ko se nadao da će ova kriza da traje 3-6 meseci, taj se grdno prevario….. a to je bila većina”, rekao je Damljanović.

Evro novčanice
Foto: Pixabay.com

On smatra da će ova kriza da traje još duže vreme i da ćemo sa tim morati da se nosimo.

Komentarišući pomoć države privredi, predsednik SAM je istakao da je država reagovala korektno, mada je mogla malo brže da se organizuje, posebno kada je u pitanju bio segment malih i srednjih preduzeća. Kada je pomoć krenula, bila je korektna i relativno dobro organizovana, istakao je Damljanović.

On procenjuje da će ova godina biti teža nego prethodna…

Potpredsednik Delta Holdinga Živorad Vasić izneo je podatak da je u Beogradu, od 115 hotela koji su radili 2019. samo 28 hotela otvoreno. On je izneo procenu da će za oporavak hotelske industrije biti potrebno nekoliko godina, i da se povratak na nivo iz 2018. može očekivati tek 2023. godine, a da je nivo iz 2019. dostižan 2024. godine.

Gradski hoteli sa sadašnjih 12 odsto popunjenosti kapaciteta ne mogu da prežive, izuzev ako iza sebe nemaju neku veliku kompaniju koja ih podržava, naglasio je Vasić i dodao da je hotelska industrija pravu sektorsku pomoć dobila praktično tek u trećem programu.

Crown Plaza
Foto: Delta Holding

On je istakao da se mora razmišljati i o reprogramu kredita hotelske industrije, koja će se sporo oporavljati, i to sigurno u naredne 2-3 godine. Sve to će uticati i na nove investicije i otvaranje novih hotela. Vasić je najavio da će Delta holding krenuti u renoviranje Sava centra u oktobru i da će Beograd za dve godine dobiti veoma moderan kongresni centar.

Slobodan Đinović, član upravnog odbora SAM je istakao da novi talas zaključavanja obesmišljava novu pomoć države, jer je teško prihvatiti pomoć u vidu tri polovine minimalca, uz obavezu zadržavanja zaposlenih.

On je dodao da privredu očekuje optimizacija troškova, prepakivanje dugova i saradnja sa finansijskim sektorom na tom planu. Đinović ipak veruje da će Srbija relativno dobro izaći iz ove krize u odnosu na druge države. On smatra da je u ovom vremenu ipak bolje ići u investicije nego u štednju.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Predrag Mihajlović, istakao je da su banke prve reagovale na krizu, jer su bile visoko likvidne, i to sa moratorijumom u vrednosti od oko dve milijarde evra, dok je drugi moratorijum obuhvatio kredite u iznosu od milijardu evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

On je ukazao i na značaj kreditne šeme koja je napravljena u saradnji sa državom u iznosu od oko dve milijarde evra, od čega je od strane privrede povučeno oko 1,6 milijardi evra. Mihajlović je dodao da je Srbija u prošloj godini ostvarila dvocifreni rast kredita, što nije bio slučaj u velikom broju drugih zemalja. On je dodao da je uticaj krize bio šaren – neke kompanije i sektori su značajno pali, dok su neki značajno porasli.

On je napomenuo da za sada nije bilo gašenja velikog broja kompanija, ali to ne znači da ih neće biti. Pravo stanje će se videti tek nekoliko meseci posle završetka krize, rekao je predsednik Upravnog odbora UBS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...