učestvovalo više od 600 mladih iz cele Srbije

Polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije napravili prototipove svojih prvih igara

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

28.12.2021 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije napravili prototipove svojih prvih igara Polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije napravili prototipove svojih prvih igara
Nordeus fondacija saopštila je da je njen četvoronedeljni edukativni online program “Game Dev Bootcamp”, na koji se prijavilo više od 600 mladih iz cele... Polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije napravili prototipove svojih prvih igara

Nordeus fondacija saopštila je da je njen četvoronedeljni edukativni online program “Game Dev Bootcamp”, na koji se prijavilo više od 600 mladih iz cele Srbije, uspešno završen.

Najistrajniji među učesnicima programa uz pomoć stranih i domaćih stručnjaka savladali su tehnički razvoj video-igara i napravili prototipove svojih prvih igara.

Projekat “Game Dev Bootcamp” Nordeus fondacije okupio je vrhunske stručnjake i predavače iz industrije video-igara koji su mladim talentima preneli znanje i iskustvo tokom ovog jedinstvenog online programa. 

Kako bi za samo četiri nedelje mogli samostalno da naprave prototip svoje prve FPS (first person shooter) igre, polaznici su kroz radionice imali i podršku mentora programa iz Phobos studija. 

Dok su predavači dolazili iz kompanija poput Epic Games, najpoznatije po globalnom hitu Fortnite i 3Lateral, originalne domaće kompanije koja je pionir i inovator u oblasti kreiranja realističnih digitalnih avatara, kao i Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. 

Više od polovine ukupnog broja prijavljenih činili su studenti, mahom sa tehničkih fakulteta, što govori u prilog interesovanju za ovakve programe i gejming industriju uopšte. Tu su bili studenti Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, Matematičkog fakulteta, Računarskog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (VIŠER), Visoke škole strukovnih studija za IT (ITS), dok je manji broj došao sa Metropolitana kao i Fakulteta organizacionih nauka. Među ostalim polaznicima bilo je srednjoškolaca, frilensera, zaposlenih u gejming industriji, ali i onih iz drugih industrija sa neophodnim predznanjem za uspešno pohađanje programa. 

Izvor: Nordeus fondacija

Od 160 aktivnih polaznika, 16 najupornijih, najtalentovanijih i najkreativnijih završili su prototipove svojih prvih video-igara, koji ostaju u njihovom vlasništvu, čime značajno obogaćuju svoj portfolio za dalje profesionalno napredovanje i imaju mogućnost da ih dodatno razvijaju. 

Udruženi u želji da pruže podršku mladim talentima i domaćoj gejming zajednici, predavači iz kompanije Epic Games – glavni gejm artista, direktor za edukaciju i obrazovne resurse i vodeći stručnjak za učenje u programu Unreal Engine Luis Kataldi (Luis Cataldi), tehnički artista i menadžer za odnose sa programerima Eran Lingmid (Arran Langmead), producent i senior stručnjak za učenje u programu Unreal Engine Galen Dejvis (Galen Davis), zatim specijalista za rešenja iz kompanije 3Lateral Adam Kovač i docent na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu Darko Subotin – nesebično su podelili sa polaznicima svoje znanje i iskustvo.

“Došlo je do odličnog podudaranja publike i tema: događaj je efikasno organizovan i bio je veoma dinamičan. Zaista cenim agilnost! Otvoren sam za dalje pozive i saradnje koje podstiču brže širenje gejming ekosistema u Srbiji. Uspeo sam da se povežem sa učesnicima tokom programa i drago mi je ako su oni uspeli sa mnom,” podelio je svoje impresije Adam Kovač iz kompanije 3Lateral.

Nordeus fondacija je tokom ove godine sprovela dva uspešna besplatna obrazovna programa koje je pohađao veliki broj mladih ljudi iz cele Srbije: prethodni program, kroz koji su najbolji polaznici timski stvarali svoje igre o Tesli i Pupinu, i koje su prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike i ovaj, koji je pokrivao razvoj igara sa tehničke strane i bio fokusiran na individualni rad. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...