Potraga za načinima pomoći najugroženijim, uslužnim sektorima u Poljskoj

Poljaci uvode bonove za hranu kako bi pomogli ugostiteljima

EUVesti

22.3.2021 12:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Poljaci uvode bonove za hranu kako bi pomogli ugostiteljima Poljaci uvode bonove za hranu kako bi pomogli ugostiteljima
Vlada Poljske razmatra uvođenje bonova za hranu, koji bi se mogli koristiti u restoranima. Ova ideja proizišla je iz potrebe da se pronađe način... Poljaci uvode bonove za hranu kako bi pomogli ugostiteljima

Vlada Poljske razmatra uvođenje bonova za hranu, koji bi se mogli koristiti u restoranima. Ova ideja proizišla je iz potrebe da se pronađe način za pomoć ugostiteljskom sektoru, koji spada među one koji su posebno pogođeni pandemijom korona virusa.

Kako izveštavaju poljski mediji, vaučere za hranu svaki poslodavac bi delio zaposlenima. Država bi mu bespovratno dala polovinu iznosa. Rezultat ove inicijative bio bi da zaposleni koji dobije, na primer, oko 50 evra, posle mogao da ih iskoristi isključivo za poručivanje obroka „za poneti“ u bilo kom restoranu u Poljskoj.

Druga ideja vlade je da se umanji PDV za ugostiteljski sektor. Restorani, barovi i kafići u Poljskoj zatvoreni su za goste već duže od pola godine. Jedino mogu da rade, ukoliko se opredele za dostavu.

Sve ovo je, zapravo, reakcija države na najave očajnih radnika u ugostiteljstvu da će podneti tužbe sudovima zbog višemesečnog zatvaranja.

Procene su da, ukoliko poljskom ugostiteljstvu ne pomogne država, uskoro može biti zatvoren svaki treći restoran ili kafić, što podrazumeva da bi gotovo 300 hiljada ljudi moglo ostati bez posla.

Inače, kreativniji ugostitelji u Poljskoj, posebno u Varšavi, počeli su poslednjih meseci da, osim klasične ponude „za poneti“, nude i poluproizvode. Naime, danas je u Varšavi moguće naručiti posebno upakovane sastojke omiljenih koktela, sa uputstvom za upotrebu. Varšavski kultni restoran „Vegan Ramen Shop“ počeo je da isporučuje obroke tako što pakuje posebno sastojke i daje recept za pripremu. Kultni restoran iz Poznanja, svoje čuvene kolače od sira pakuje u tegle i šalje širom Poljske.

S druge strane, neki restorani i bistroi pretvorili su se u prodavnice tokom trajanja ograničenja i prodaju hleb, sir, vino i slično.

Procene tamošnje Privredne komore je da je promet tokom zatvaranja objekata za posetioce sveden svega na 20 odsto nekadašnjeg, a da je, u periodima povremenih otvaranja, prihod ugostitelja bio svega 60 odsto onoga koji su ostvarivali tokom 2019. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...