POMAK U PREGOVORIMA O BREXITU Postignut dogovor oko irske granice

EUSvetVesti

8.12.2020 16:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

POMAK U PREGOVORIMA O BREXITU Postignut dogovor oko irske granice POMAK U PREGOVORIMA O BREXITU Postignut dogovor oko irske granice
Evropska unija i Velika Britanija postigle su načelni dogovor po svim pitanjima u okviru Sporazuma o razdruživanju, objavila je u utorak Evropska komisija. Iako... POMAK U PREGOVORIMA O BREXITU Postignut dogovor oko irske granice

Evropska unija i Velika Britanija postigle su načelni dogovor po svim pitanjima u okviru Sporazuma o razdruživanju, objavila je u utorak Evropska komisija. Iako još nema celovitog dogovora o budućim odnosima dve strane nakon 31. decembra 2020. godine i praktičnog izlaska Velike Britanije iz EU, sporazum o razdruživanju bi trebalo da obezbedi „punu operativnost“.

Kako se navodi u Briselu, sporazum uključuje i važenje Protokola o granici između Irske i britanske pokrajine Severna Irska od 1. januara, što je jedno od spornih pitanja u pregovorima. U Briselu ocenjuju da je postizanje ovog sporazuma „znak dobre volje“ koji daje „određene šanse“ da se do kraja tranzicionog perioda, 31. decembra, postigne i Sporazum o budućim trgovinskim odnosima, prenosi Tanjug.

London je saopštio da je sa Evropskom unijom postigao dogovor o primenjivanju pravila o Brexitu, posebno u odnosu na Severnu Irsku. Vlada je navela da je postignuta načelna saglasnost za pitanja koja uključuju granične kontrolne punktove i snabdevanje lekovima, prenosi BBC. Granica između dve Irske jedina je kopnena granica EU i Velike Britanije.

Prema aranžmanu poznatom kao Severnoirski protokol, roba neće morati da se proverava duž irske granice, a region će nastaviti da sprovodi pravila carinskih standarda EU. Da bi se udovoljilo zahtevima Brisela, biće potrebne provere određene robe koje ulaze u Severnu Irsku iz Engleska, Škotske i Velsa.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) najavio je dolazak u Brisel ove nedelje da bi se sastao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Ursula von der Leyen). Njih dvoje preuzeli su razgovore nakon što pregovarački timovi nisu uspeli da postignu dogovor. Samit EU biće održan u četvrtak, kada bi trebalo da bude doneta konačna odluka o načinu izlaska Velike Britanije iz EU, sa ili bez sporazuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...