Planirano 1.000 zaposlenih za rad van zemlje, a 500 za otpremnine po socijalnom programu

Pomak u pregovorima sa Fiatom u vezi sa odlaskom radnika u inostranstvo

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

3.6.2022 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Pomak u pregovorima sa Fiatom u vezi sa odlaskom radnika u inostranstvo Pomak u pregovorima sa Fiatom u vezi sa odlaskom radnika u inostranstvo
U današnjim pregovorima predstavnika sindikata i radnika kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sa premijerkom Anom Brnabić, prema rečima člana pregovaračkog tima Bojana Božovića, napravljen... Pomak u pregovorima sa Fiatom u vezi sa odlaskom radnika u inostranstvo

U današnjim pregovorima predstavnika sindikata i radnika kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sa premijerkom Anom Brnabić, prema rečima člana pregovaračkog tima Bojana Božovića, napravljen je samo pomak u delu socijalnog programa koji se odnosi na uslove za odlazak na rad u inostranstvo.

„Postignuta je saglasnost oko toga da u ugovoru, koji reguliše rad radnika FCA u inostranstvu, bude garantovano da će po povratku zadržati radna mesta u fabrici u Kragujevcu korporacije Stellantis. Dužina radnog angažovanja u inostranstvu i dalje je predmet pregovora, jer predstavnici sindikata traže više prekida, odnosno da radnici mogu da dođu kući“, objasnio je Božović za agenciju Beta.

Poboljšanje otpremnina po socijalnom programu takođe, kako je rekao, ostaje tema za pregovore sa poslodavcem, uz posredovanje premijerke. Istakao je da je već poznato da će kompanija u Kragujevcu zadržati na radnim mestima 500 radnika, kao i da oni nisu predmet socijalnog programa.

Kako je naglasio, oni će biti plaćeni 100 odsto, nezavisno od toga da li fabrika radi ili ne, do početka proizvodnje električnog vozila.

„Za odlazak u inostranstvo planirano je 1.000 naših radnika, a 500 za otpremnine po socijalnom programu. Ostaje otvoreno i pitanje u vezi sa našim radnicima koji se ne slažu ni sa jednom opcijom socijalnog programa, već žele da ostanu u fabrici uz plaćeno odsustvo od 65 procenata“, naveo je Božović.

Dodao je da je najavljeno da premijerka nastavi pregovore sa čelnicima kompanije, i da će ih o rezultatima obavestiti u narednim danima.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    Pa videćemo kako će situacija sa radnicima funcionisati…

    Odgovori

  • MADMAX

    3.6.2022 #2 Author

    Zavisi iz čijeg ugla se ti pregovori gledaju.

    Odgovori

  • Anna

    3.6.2022 #3 Author

    Nesrećni ljudi kad su spali da im Ana Brnabić određuje sudbinu. Užas!

    Odgovori

  • TATJANA

    3.6.2022 #5 Author

    Da se samo sve zavrsi u korist radnika

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #6 Author

    Nadam se da ce biti ispostovani kako i zasluzuju…

    Odgovori

  • MAJALG

    3.6.2022 #7 Author

    Nazalost radnici su ti koji ce lose proci u svemu ovome, premijerka stiti interese stranih investitora umesto nasih radnika.

    Odgovori

  • VERA

    4.6.2022 #8 Author

    Dicice radnici sve na noge , samo sacekajte malo.

    Odgovori

  • Gaga45

    5.6.2022 #9 Author

    samo da bude u korist radnika

    Odgovori

  • Milovan94

    5.6.2022 #10 Author

    Nadam se da će na kraju radnici biti zadovoljni

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #11 Author

    Treba im dati bolje uslove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...