Stellantis obavestio zaposlene i radnike angažovane na održavanju da ne dolaze na posao

Radnici Fiata na jedan sat blokirali kragujevačku fabriku

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

2.6.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Radnici Fiata na jedan sat blokirali kragujevačku fabriku Radnici Fiata na jedan sat blokirali kragujevačku fabriku
Jednosatni protest upozorenja radnika kragujevačkog Fiata okončan je nakon što je nekoliko stotina njih, nezadovoljnih reakcijom države i njenih predstavnika na ponuđeno rešenje problema... Radnici Fiata na jedan sat blokirali kragujevačku fabriku

Jednosatni protest upozorenja radnika kragujevačkog Fiata okončan je nakon što je nekoliko stotina njih, nezadovoljnih reakcijom države i njenih predstavnika na ponuđeno rešenje problema u ovoj kompaniji, blokiralo ulaz u fabriku.

Prema planu koji su dogovorili predstavnici četiri sindikata i radnika, fizički je onemogućen ulazak u fabriku na kapiji kod Šest topola. Oni su kazali da je na njih juče vršen pritisak da odustanu od jutrošnjeg protesta, piše dnevni list Danas.

Takođe, pozvali su kolege da ne „nasedaju na pretnje menadžmenta“ i prijavljuju se za rad u inostranstvu.

„Saznali smo da nam se nudi samo odlazak u Slovačku gde je plata 800 evra, od čega polovinu moramo da dajemo za stan i hranu“, rekao je jutros Zoran Miljković iz Fiat plastika.

Prema njegovim rečima, neverovatno je da država, koja je vlasnik trećine akcija u Fiatu i daje 48 miliona evra subvencija za pokretanje proizvodnje novog električnog automobila, nema uticaj na poslovodstvo.

„Takođe, nema garancija da će se taj električni automobil proizvoditi ovde, jer se gase sva naša radna mesta“, dodao je on.

Fabrika automobila
Foto: Tanjug/AP

Prema preliminarnom planu poslatom Nacionalnoj službi zapošljavanja, više od 1.500 radnika Fiata u Kragujevcu biće proglašeni tehnološkim viškom, a oko dve stotine njih može na rad u drugim fabrikama u inostranstvu.

Nakon što su sindikati Stellantisove fabrike automobila u Kragujevcu najavili da će u četvrtak u sedam sati blokirati glavni ulaz, menadžment je obavestio zaposlene u službama i radnike angažovane na održavanju da ne dolaze na posao.

Sekretar Samostalnog sindikata u fabrici Fiat plastik Bojan Božović potvrdio je FoNetu da su sastanku na kome se razgovaralo o organizaciji blokade prisustvovali predstavnici sva četiri sindikata i predstavnici radnika. On je rekao da je sa premijerkom Anom Brnabić postignut dogovor da se u fabrici do 10. juna i donošenja socijalnog programa „zamrznu“ sve aktivnosti menadžmenta u pogledu promene statusa zaposlenih, a da su se sindikalisti s druge strane obavezali da u tom periodu neće biti protestnih okupljanja.

Božović je dodao da je Stellantis već narednog dana prekršio dogovor i počeo da poziva zaposlene na intervjue za upućivanje na rad u inostranstvo i brifinge na kojima im se nameće jedna od dve ponuđene opcije.

Komentarišući izjavu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić da je neophodno da oko 1.000 radnika ide na dvogodišnju obuku u Stellantisove fabrike u inostranstvu, Božović je poručio da to nije tačno.

Naveo je da je potpuno neshvatljivo da država tera 1.000 svojih radnika na rad u drugu zemlju kao jeftinu radnu snagu, pod izgovorom da je to obuka za proizvodnju novog modela vozila na električni pogon, dok se u tim fabrikama proizvode konvencionalni automobili.

Sledeće nedelje radnici će blokirati saobraćajnice

Prema obaveštenju iz Vlade Srbije koje je stiglo sinoć, razgovori će biti nastavljeni, pa se do ponedeljka odlaže najavljena blokada saobraćajnica kao vid radikalizacije protesta. Crvena linija je ponedeljak, a od utorka će blokirati saobraćajnice i autoput, sve dok se ne ispune njihova četiri zahteva upućena vlastima i rukovodstvu fabrike, naglasili su radnici.

Zahtevi sindikata i njihovi predlozi za socijalni program koje su uputili premijerki Brnabić i Vladi Srbije nisu prihvaćeni.

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Oni su u zadnje vreme baš mnogo počeli da protestuju…

    Odgovori

    • Gagi

      8.6.2022 #2 Author

      Pa ko im se nesvidja zašto ne napuste fabriku i potraže drugi posao.

      Odgovori

  • IVAN

    2.6.2022 #3 Author

    Normalno zaposleni traze svoja prava.

    Odgovori

  • Bella

    2.6.2022 #4 Author

    svuda haos

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.6.2022 #5 Author

    Tsko i treba, neka se bore za svoja prava!

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #6 Author

    I treba,ali ne na samo jedan sat…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...