POOŠTRAVANJE MERA DODATNO KOMPLIKUJE SITUACIJU PRIVREDNIKA Ukoliko dođe do većih problema država će teško moći da pomogne, kaže Atanacković

IntervjuIzdvajamoSrbijaU fokusuVesti

14.10.2020 09:02 Autor: Marija Jovanović 5

POOŠTRAVANJE MERA DODATNO KOMPLIKUJE SITUACIJU PRIVREDNIKA Ukoliko dođe do većih problema država će teško moći da pomogne, kaže Atanacković POOŠTRAVANJE MERA DODATNO KOMPLIKUJE SITUACIJU PRIVREDNIKA Ukoliko dođe do većih problema država će teško moći da pomogne, kaže Atanacković
Pogoršanje epidemiološke situacije i pooštravanje mera u brojnim evropskim zemljama dodatno komplikuje već dovoljno tešku situaciju u kojoj su se našli privrednici u Srbiji.... POOŠTRAVANJE MERA DODATNO KOMPLIKUJE SITUACIJU PRIVREDNIKA Ukoliko dođe do većih problema država će teško moći da pomogne, kaže Atanacković

Pogoršanje epidemiološke situacije i pooštravanje mera u brojnim evropskim zemljama dodatno komplikuje već dovoljno tešku situaciju u kojoj su se našli privrednici u Srbiji.

Iako su postojala očekivanja da će se pandemija intenzivirati na jesen, bilo je optimističnih prognoza, a sada imamo situaciju da se negde javlja drugi, negde treći talas, i to pre svega osećaju privrede od kojih Srbija u velikoj meri zavisi, kaže za Biznis.rs Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

„Oni koji se bave izvozom, ali i oni kojima je potreban repromaterijal iz uvoza kako iz Azije, tako i iz Evrope, imaju probleme u nabavkama. Takođe, privrednici su u problemu jer ne mogu da realizuju svoje planove, pa ne znaju da li da investiraju ili da prelaze na neke druge oblike rada“, kaže Atanacković.

Ipak, kako navodi naš sagovornik, srpska privredna aktivnost u velikoj meri zavisna je od stranih investitora, koji su u Srbiju došli kako bi robu koje ovde proizvode plasirali uglavnom u zapadnu Evropu, a sada su i oni u teškoćama.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do većih problema, država će moći ograničeno da pomogne pojedinim sektorima privrede s obzirom da je “punjenje” budžeta ove godine manje nego prethodne.

Devojka za računarom
Foto: Pixabay.com

„Država bi mogla da pomogne ukoliko se odustane od nekih razvojnih projekata, pa se ta sredstva preusmere za pomoć privredi ili da se ide ka novim zaduživanjima“, navodi on.

Naša privreda je specifična jer mi nismo razvijena industrijska zemlja, niti smo turistička zemlja, objašnjava Atanacković i dodaje da smo jedino imali sreće sa poljoprivredom koja je dobro prošla.

„Lošije prolaze oni koji imaju turizam kao osnov delatnosti svog bruto domaćeg proizvoda, kao i jake industrijske zemlje poput Nemačke“, zaključuje Atanacković.

  • Ivan

    14.10.2020 #1 Author

    Bice tesko..samo da ne dodje do ponovnih zatvaranja.

    Odgovori

  • Anna

    15.10.2020 #2 Author

    Nažalost još jednom se dokazuje da ne možemo opstati sami izolovani od svih i da je jako bitno uspostaviti dobre odnose sa susednim zemljama.

    Odgovori

  • ZORICA.S

    17.10.2020 #3 Author

    Ovo ce svima tesko pasti!!!

    Odgovori

  • ZORICA.S

    18.10.2020 #4 Author

    Planski unistavaju mikro firme!

    Odgovori

  • MARKO7

    30.5.2022 #5 Author

    Pa ovo će i nama običnim ljudima nažalost teško pasti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...